Proračun za iduću godinu predviđa povećanje plaće političarima za 1000 KM

U Nacrtu zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za iduću godinu, osnovica za obračun plaća je sa sadašnjih 535 KM povećana na 630 maraka, što znači da bi zaposlenima u institucijama na bh. razini mogle rasti plaće, a osobito političarima, jer imaju najveće koeficijente, pa bi im skok mogao biti drastičan.

Recimo, koeficijent za članove Predsjedništva BiH iznosi 10, pa oni sada mjesečno, samo po osnovu plaće, zarađuju 5.350, a dobije li zeleno svjetlo nova osnovica, na tekuće račune će im biti isplaćivano 6.300 maraka.

Ili, jednostavnom računicom, u praksi to znači da bi Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović dobijali 950 maraka više.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH ima koeficijent devet, odnosno plaću 4.815 maraka, a bude li osnovica povećana zarađivat će 5.670 maraka.

Ministrima u Vijeću ministara BiH, koji imaju koeficijent 8,5, te zarađuju 4.547,50 KM, plaće bi mogle skočiti na 5.355 maraka.

Predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućih Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH imaju koeficijent 8,70, a ako osnovica bude povećana, umjesto 4.654,50 KM dobijaće 5.481 marku.

Zastupnicima i izaslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH koeficijent je 8,40, te zarađuju 4.494, a nije isključeno da će ubuduće dobijati 5.292 marke.

Iz Ministarstva financija i trezora BiH podsjećaju da se, u skladu s odredbama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, osnovna plaće izračunava množenjem osnovice za obračun plaće i odgovarajućeg koeficijenta za obračun plaće propisanog ovim zakonom.

  Javni uvid u Nacrt Proračuna općine Grude za 2023. godinu

“Osnovica za obračun plaće za 2022. godinu sukladno usvojenoj Odluci Vijeća ministara BiH počev od 1. srpnja 2022. godine iznosi 535 KM”, podsjećaju iz resornog ministarstva.

Kako su potvrdili, nekoliko je uvjeta potrebno ispuniti za primjenu nove osnovice, koja bi iznosila 630 KM.

“Osnov za primjenu osnovice koja je planirana u Nacrtu zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH (u iznosu 630 KM) je da Parlamentarna skupština BiH usvoji zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu, a Vijeće ministara BiH donese odluku o visini osnovice za obračun plaće zaposlenima u institucijama BiH za 2023. godinu.

U skladu sa Zakonom o Fiskalnom vijeću BiH potrebno je da Fiskalno vijeće BiH donese dokument ‘Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za iduće tri godine’”, navode iz resornog ministarstva u izjavi za “Nezavisne novine”.

Radenko Mirković, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kaže da će se ovaj sindikat boriti protiv povećanja plaća za imenovana lica jer su ona nerealna.

“Mi imamo higijeničarku koja sa zadnjim uvećanjem sada dobija 642 marke osnovne plaće, što je zaista mizerno. Zakon o plaćama mora se mijenjati. Da vi imate, recimo, vozača i higijeničarku koji su bračni par, a rade u institucijama BiH, te imaju ukupnu platu od 1.700 ili 1.800, a da povećanje za imenovanog dužnosnika dođe do 1.000 KM, to je van svake pameti”, ističe Mirković.

  Sa Schengenom stižu i nova pravila, evo što se sve može prenijeti preko granice

Naglasio je da imenovani dužnosnici imaju ogromne cifre, budući da se na plaću dodaju i naknade kao što su odvojen život, topli obrok, prevoz itd.

“Mi moramo raditi na promjeni zakona. Ne znam koliko će taj prijedlog brzo da ide, ali se zakon mora mijenjati da imenovani dužnosnici ostanu na starom obračunu, odnosno da ne upadaju u koš povećanja osnovice za plaću. I sad su im zaista ogromne plaće”, naglasio je Mirković za “Nezavisne novine”.

Post Proračun za iduću godinu predviđa povećanje plaće političarima za 1000 KM je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo