back to top

Prometna u kojoj je poginula obitelj Krstić: Tužiteljstvo obustavilo istragu

Tužiteljstvo HNŽ neće provoditi istraga protiv M.P. zbog krivičnog djela ”Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa” iz čl. 336. st. 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u vezi sa KD ”Ugrožavanje javnog prometa” iz čl. 332. st. l. istog Zakona, priopćeno je iz ovog Tužiteljstva.

Podsjećamo, radi se o predmetu stravične prometne nesreće u kojoj su živote izgubili članovi obitelji Krstić u mjestu Buna-Zaton u rujnu prošle godine.

Priopćenje Tužiteljstva HNŽ prenosimo u cijelosti u tekstu ospod.

Vezano za prometnu nezgodu koja se dogodila dana 24.09.2022. godine, oko 20:00 sati, na magistralnoj cesti M-17 u mjestu Buna-Zaton, južno od Mostara, u kojoj su sudjelovala četiri putnička motorna vozila marke „BMW X5“, „BMW 3“, „Mercedes“ i „Renault Scenic“, a posljedicom koje nezgode su u vozilu „Renault Scenic“ smrtno stradale 3 (tri) osobe inicijala B.K., M.K. i jedno mldb. dijete, a u vozilu „BMW X5“ 1 (jedna) smrtno stradala osoba inicijala M.P., te je više osoba zadobilo teške tjelesne ozljede, Tužiteljstvo HNŽ je stručno i na profesionalan način, odmah po saznanju, poduzelo sve zakonom propisane mjere i radnje, pa je zajedno sa PU Mostar, PS za SP Mostar obavljen očevid na mjestu događaja, saslušani brojni svjedoci, pribavljena je neophodna dokumentacija, te provedena sva potrebna vještačenja (obdukcija tijela smrtno stradalih osoba, mašinsko vještačenje tehničke ispravnosti vozila, prometno-tehnička, vještačenje alkohola u krvi, medicinska i ostala potrebna vještačenja), a sve s ciljem potpunog rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do ove prometne nezgode sa tragičnim posljedicama.

Uvid u kompletnu dokumentaciju

Na temelju uvida u kompletnu dokumentaciju prikupljenu od strane PU Mostar, PS za SP Mostar, te na temelju izjava svih saslušanih svjedoka — sudionika prometne nezgode koji su bili u mogućnosti dati izjave, kao i predstavnika oštećene obitellji i na temelju svih provedenih vještačenja, odlučeno je da se neće provoditi istraga u ovom predmetu protiv M.P. zbog krivičnog djela „Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa” iz čl. 336. st. 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u vezi sa KD „Ugrožavanje javnog prometa” iz čl. 332. st. l. istog Zakona, iz razloga postojanja drugih okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje – smrt počinitelja, odnosno iz razloga što je M. P., iz Čitluka, koji je dana 24.09.2022. godine upravljao putničkim motornim vozilom marke „BMW X 5″ iz pravca Mostara u pravcu Čapljine, a da je pretjecanje otpočeo na mjestu gdje pretjecanje nije dopušteno i gdje nisu postojali uvjeti za sigurno pretjecanje, čijim nepropisnim radnjama pretjecanja je prouzročena prometna nezgoda, a koji je neposredno nakon prometne nezgode, nakon što je prebačen radi ukazivanja liječničke pomoći u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, u istoj i preminuo.

Postupajuća tužiteljica je u tijeku postupka saslušala veći broj svjedoka, detaljno u svojoj odluci opisala i analizirala njihove izjave, te cijenila kako pojedinačno tako i u njihovoj međusobnoj povezanosti, a čiji sadržaj je detaljno naveden u predmetnoj Naredbi o neprovođenju istrage.

Nije bilo nikakve “paralelne vožnje”

Iz iskaza svjedoka-očevidaca proizlazi da nije bilo nikakve „paralelne vožnje” dva vozila iz suprotnog pravca, nego je bilo samo jedno pretjecanje i to u trenutku neposredno pred prometnu nezgodu, na samom početku tunela ili u tunelu Zaton, gdje je prema prostorno vremenskoj analizi početak lica mjesta prometne nezgode od tunela Zaton u kojem je započeto pretjecanje do mjesta gdje se zaustavilo vozilo „BMW X5″ na makadamskom proširenju.

Pritužba na odluku tužiteljice

Oštećena strana je, putem punomoćnika – odvjetničkog ureda, uložila pritužbu na odluku tužiteljice, koju je Ured Glavnog tužitelja uzeo u razmatranje i istu zbog složenosti i teških tragičnih posljedica nesreće, detaljno analizirao, cijeneći sve provedene radnje tužiteljice, kao i pribavljenu dokumentaciju i prikupljene dokaze, te donio odluku kojom je odlučeno da se navodi pritužbe ne mogu prihvatiti, odnosno, da nisu utemeljeni i potvrdio odluku postupajuće tužiteljice, a iz razloga postojanja drugih okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje počinitelja-smrti počinitelja.

Na ovakvu odluku Ureda Glavnog tužitelja, oštećena strana može se u roku od 30 dana od prijema iste, obratiti Federalnom tužiteljstvu Federacije BiH, radi preispitivanja pravilne primjene Kaznenog zakona Federacije BIH.

Post Prometna u kojoj je poginula obitelj Krstić: Tužiteljstvo obustavilo istragu je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO