Predstavnici mjesnih zajednica razgovarali o mogućnostima jačanja uloge mjesnih zajednica

U Čitluku je danas održan forum predstavnika mjesnih zajednice s područja općine Čitluk na kojem je usuglašavan pristup te su razmatrani prijedlozi aktivnosti i mjera utvrđenih Operativnim planom za realizaciju vizije mjesnih zajednica u općini Čitluk. Dio foruma predstavnika mjesnih zajednica bila je radionica koju je vodila Jelena Majkić iz „Udruženja GEA“, koje je za potreba projekta angažirao UNDP.

Podsjetimo, Općina Čitluk s pet partnerskih mjesnih zajednica s područja općine Čitluk sudjeluje u projektu „Jačanje uloga MZ u BiH“ koji provodi razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP), dok projekt financiraju vlade Švicarske i Švedske. Uz predstavnike mjesnih zajednica s područja općine Čitluk u radu današnjeg foruma sudjelovali su predstavnici Općine Čitluk i predstavnici nekoliko aktivnijih udruga s područja naše općine.

predstavnici mjesnih zajednica razgovarali o mogućnostima jačanja uloge mjesnih zajednica

Jelena Majkić i Slaven Markota, koordinator za projekt Jačanje uloge MZ u BiH ispred Općine Čitluk, predstavili su Operativni plan za realizaciju Vizije MZ u općini Čitluk s pregledom najvažnijih aktivnosti, uz što su istaknuti i dokumenti koji su usvojeni na Općinskom vijeću u svrhu lakšeg kandidiranja mjesnih zajednica na javne pozive, a svi sudionici foruma sudjelovali su u raspravi na temu kako ojačati ulogu mjesnih zajednica i koje su izmjene operativnog i regulatornog okvira potrebne i moguće u sljedećem razdoblju.

predstavnici mjesnih zajednica razgovarali o mogućnostima jačanja uloge mjesnih zajednica

Forumi poput današnjeg redovito se organiziraju s ciljem podizanja svijesti o važnosti mjesnih zajednica i kreiranju potrebnih dokumenata i odluka koje proizlaze iz konstruktivnih razgovora. Kroz protekle dvije godine, od kada pet mjesnih zajednica s područja općine Čitluk sudjeluje u projektu Jačanja uloge MZ u BiH, u okviru projekta održane su brojne obuke za partnerske mjesne zajednice, kao i nekoliko radionica na kojima su sudjelovali predstavnici svih mjesnih zajednica.

predstavnici mjesnih zajednica razgovarali o mogućnostima jačanja uloge mjesnih zajednica

Kroz navedeni projekt pet mjesnih zajednica je realiziralo ili je u tijeku realizacija određenih infrastrukturnih projekata koje su kandidirale u sklopu svog sudjelovanja na projektu Jačanje uloge MZ u BiH. Također, projekte mjesne zajednice ojačale su svoje kapacitete za sudjelovanje u različitim javnim pozivima te su dobile opremu koja im olakšava budući rad.

predstavnici mjesnih zajednica razgovarali o mogućnostima jačanja uloge mjesnih zajednica

Na forumu predstavnika mjesnih zajednica istaknuto je kako postoji mogućnost produženja projekta za dodatnih godinu dana, što bi otvorilo prostor za sudjelovanje novih mjesnih zajednica u projektu.

Valja također istaknuti kako je u tijeku nagradni natječaj – direktni poziv za pet projektnih mjesnih zajednica od kojih će jedna biti odabrana za nagradni projekt u iznosu od približno pedeset tisuća KM. Realizaciju odabranog projekta sufinancirat će Općina Čitluk i vlade Švicarske i Švedske kroz UNDP-ov projekt Jačanje uloge MZ u BiH.

The post Predstavnici mjesnih zajednica razgovarali o mogućnostima jačanja uloge mjesnih zajednica appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO