Povodom završetka projekta energetske učinkovitosti izaslanstvo Svjetske banke posjetilo SKB Mostar

U utorak, 6. prosinca 2022. godine izaslanstvo Svjetske banke obišlo je objekte Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na kojima su implementirane mjere energetske učinkovitosti.

Riječ je o obnovi Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Klinike za infektivne bolesti, Klinike za kožne i spolne bolesti, Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu i Ravnateljstva. Radovi su realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energetske učinkovitosti, a podrazumijevali su različite mjere, od termoizolacije fasadnih zidova, stropa i krova, djelomične zamjene rasvjetnih tijela, pa do zamjene azbest – cementnog pokrova novim, od profiliranog lima. Troškovi obnove iznosili su više od 1,9 milijuna maraka.

Navedene aktivnosti dio su projekta “Energetska efikasnost BiH” (BEEP) koje je provelo Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a koji se financirao iz kredita Svjetske banke.

Po riječima ministra prostornog uređenja FBiH Josipa Martića, Bosna i Hercegovina je prepoznala značaj energetske učinkovitosti te je s ciljem ostvarenja ekonomske održivosti pristupila dodatnom financiranju za projekt “Energetske efikasnosti za BiH” (AF BEEP) iz kreditnih sredstava Svjetske banke.

AF BEEP je, ocijenio je ministar, projekt od iznimne važnosti u cjelokupnom procesu pridruživanja BiH Europskoj uniji.

“Svjesni stanja u kojem se nalaze objekti javne namjene te činjenice kako su zgrade najveći pojedinačni potrošači energije, a time i veliki zagađivači okoliša, krenuli smo s projektom BEEP kojim je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji do sada obuhvaćeno 20 javnih objekata, od toga 16 su obrazovne i četiri zdravstvene ustanove. S obnovom smo nastavili zahvaljujući projektu AF BEEP u okviru kojeg su u ovoj županiji obnovljene još četiri zdravstvene ustanove”, napomenuo je ministar Martić.

  dm donira 49.331 KM narodnim kuhinjama širom BiH

Ispred SKB Mostar, na posjeti se zahvalio pomoćnik Ravnatelja za tehničke poslove, Tihomir Ćavar koji je tom prilikom iskazao zadovoljstvo zbog realizacije projekta energentske učinkovitosti što će dugoročno znatno poboljšati uvjete i kvalitetu rada SKB Mostar.

Investicije u energijsku efikasnost će smanjiti potrošnju energije u odabranim objektima javnog sektora i pokazati ekonomsku održivost unapređenja energijske efikasnosti, uključujući smanjenje tekućih troškova za energiju i s njima povezanih javnih rashoda, rečeno je tijekom obilaska.

www.skbm.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Široki na 14-0 skoru

Košarkaši Širokog su na Pecari još jednom potvrdili svoju...

U SKB Mostar nema teških slučajeva zaraze streptokokom

Dok broj zaraženih streptokokom u Europi i susjednoj Hrvatskoj...

FOTO: Održan peti memorijalni turnir Željko Mikulić & Zoran Tica

U nedjelju je u Grudama održan peti memorijalni međunarodni...

Budući konjički vodoinstalateri: Majstori su sve traženiji na tržištu rada

Naći dobrog majstora, postaje sve teže. Sve ih je...

Tko će dobiti po 600 KM od EU?

Tijekom prva dva mjeseca ove godine trebali bi biti...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo