Povjerenstvo zatražilo da se obustavi posao sa stikerima

Povjerenstvo za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održala je sjednicu na kojoj su izrazili zabrinutost i neslaganje u vezi sa spornim Pravilnikom o registraciji vozila, objavio je portal Akta.

Jednostrano

Sadržaj članka (otvori)

Naime, ovaj pravilnik, koji je prošlog tjedna usvojio ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović znači gotovo dvostruko skuplje stikere za registraciju vozila, te praćenje automobila za potrebe trećih subjekata pomoću RFID tehnologije.

Iz Povjerenstva navode da ovakvu odluku smatraju jednostranom, te da, između ostalog, nije u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini i Zakonom o javnim nabavkama, kao i Ustavom Bosne i Hercegovine.

“Napominjemo da smatramo da je Pravilnik donošen jednostrano od strane resornog ministra i da nije u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BIH, Zakonom o agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BIH, Zakonom o upravi, Zakonom o zaštiti osobnih podataka i Zakonom o javnim nabavkama BIH”, istaknuli su iz Povjerenstva za sigurnost.

Rekli su da Pravilnik predviđa uvođenje potpuno nepotrebnih i novih skupih RFID stikera (9 KM godišnje po svakom automobilu) koje niti jedna jedina zemlja u okruženju niti u EU ne koristi.

90 milijuna

“Vjerojatno se pitate kakve veze povjerenstvo za sigurnost Parlamenta FBiH ima sa ovim pravilnikom. Vrlo jednostavan odgovor. Ovaj pravilnik direktno zadire i narušava sigurnosni aspekt u cijeloj državi, pa tako i Federaciji BiH. Njime je planirano da se privatnoj firmi, vjerojatno bliskoj režimu u Banja Luci, da uvid i kontrola nad kompletnom bazom podataka svih registriranih vozila u BiH (preko milijun i pol automobila), njihovih vlasnika, ali i kretanja tih automobila što je prvorazredni sigurnosni problem. Pored toga, toj privatnoj firmi će se omogućiti godišnja zarada oko 9 milijuna KM što će za deset godina koliko je planirano ugovor da traje iznositi 90 milijuna KM!?”, pojasnili su.

Istakli su da na ovu temu više od mjesec dana od kako je afera otkrivena šuti kompletno Vijeće ministara BiH, uključujući i ministre i zamjenike stranaka.

Navode neka od pitanja na koja ministar Mitrović još uvijek nije dao odgovor ni Povjerenstvu za sigurnost, ali prije svega cjelokupnoj javnosti.

1.150.000 automobila

”Ukoliko znamo da je u 2021. na području Bosne i Hercegovine registrirano preko 1.150.000 automobila. Predviđena cijena koštanja novog i potpuno nepotrebnog stikera je 9 KM, a proizvodna cijena oko 1 KM. Razlika od 8 KM je predviđena da ide privatnoj firmi. Zašto se onda željenoj privatnoj firmi želi osigurati godišnja zarada oko 9 milijuna KM?”, navode u Povjerenstvu i pitaju zašto taj novac ne završi u proračunu ”da svi ljudi u našoj zemlji imaju koristi od toga”.

”Zašto je kroz uvjete tendera doslovno nacrtana firma bliska režimu u Banja Luci koja treba dobiti posao? Zašto se privatnoj firmi želi dati kompletna baza podataka svih automobila, njihovih vlasnika, kao i mogućnost praćenja tih automobila što je i te kako važno sigurnosno pitanje”, naveli su.

Napomenuli su da sporni pravilnik o registraciji oduzima nadležnosti FBiH, krši Ustav FBiH, direktne proračunske prihode FBiH prebacuje u RS, ruši sigurnost prometa u FBiH, ugrožava osobne podatke građana FBiH i uvodi im dodatne namete te uvodi rješenja nepoznata u Europi i suprotna Direktivama EU.

Post Povjerenstvo zatražilo da se obustavi posao sa stikerima je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Veliki preokret: Policajac (27) iz Osijeka osumnjičen za ubojstvo

Smrt 21-godišnje studentice i sportašice M. B. iz Osijeka...

FOTO: Održana prva večer festivala klasične glazbe „Glazba na kamenu”

Festival klasične glazbe „Glazba na kamenu” otvoren je sinoć...

Cijena goriva ponovno bi mogla rasti iznad 3 KM

“Zbog skoka sirove nafte i automatskog skoka i prerađene...

Pogledajte kandidate za izbore članova vijeća MZ općine Grude

Općinsko izborno povjerenstvo objavilo je konačne kandidacijske liste za...

Pogledajte koliko tko zarađuje u BiH

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo