Povećan dječji doplatak u FBiH

Vlada Federacije BiH izvijestila je o rokovima isplate dječjeg doplatka kao i informaciju da će isti u 2023. godini biti veći za 10 KM.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike povodom upita velikog broja građana o početku isplate dječjeg doplatka po osnovu Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom, obavještava da je ovo pravo isplaćeno za sva ona rješenja koja su nadležni centri za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite kroz elektronsku bazu podataka pravnosnažno zaključili s 31. prosincem 2022. godine.

Kada je riječ o rješenjima koja su postala pravnosnažna nakon ovoga datuma ili će to tek postati u sljedećem razdoblju, dječji doplatak će se isplatiti iz proračuna Federacije BiH za 2023. godinu pri čemu će biti retroaktivno obuhvaćeni i prethodni mjeseci.

Iz Ministarstva ističu da nadležni centri za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite kroz elektronsku bazu podataka donose i zaključuju pravosnažna rješenja o priznavanju prava na dječji doplatak po federalnom propisu, te se za sve dodatne informacije o statusa njihovih zahtjeva građani trebaju obratiti ovim institucijama.

To se posebno odnosi na one situacije u kojima je osoba zaprimila rješenje o priznavanju prava na dječji doplatak do prve polovine prosinca 2022. godine, a kojoj nisu isplaćena sredstva, kao i one u kojima osoba nije dobila rješenje, iako je zahtjev podnesen u prethodnoj godini i slično.

Također, s obzirom da su prilikom vršenja isplata pojedine banke upozorile na određeni broj pogrešno unesenih naziva banaka, kao i brojeva bankovnih računa, skreće se pažnja na potrebu pažljive provjere ovih podataka prije nego budu dostavljeni Ministarstvu, a kako ne bi došlo do nepotrebnih kašnjenja u isplatama. To se odnosi i na situacije u kojima je korisnik u međuvremenu promijenio banku što nije pravovremeno prijavljeno, niti korigirano.

Uvažavajući zahtjeve i potrebe građana za brzom i efikasnom administracijom, Federalno ministarstvo još jednom skreće pažnju na činjenicu da je usvajanje više reformskih propisa na federalnom, te županijskoj razini stvorilo velike izazove za cjelokupni sustav socijalne i dječje zaštite u Federaciji BiH, a posebno za centre za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite koji u ovom trenutku, unatoč svojim skromnim kapacitetima, nose najveći teret odgovornosti u njihovoj provedbi.

Stoga Ministarstvo još jednom apelira na općinska i gradska tijela uprave da ulože maksimalne napore na jačanju kapaciteta ovih službi kako bi mogli adekvatno obavljati povjerene poslova i zadatke, te pružiti pomoć i podršku svakom pojedincu i obitelji koji se nađu u stanju socijalne potrebe. Samo će se na taj način moći riješiti uočeni problemi u kašnjenju rješavanja zaprimljenih zahtjeva stranaka, što uključuje i zahtjeve za ostvarivanje prava na dječji doplatak.

Također, iz Ministarstva podsjećaju da je od početka ove godine u primjeni Odluka Vlade Federacije BiH o iznosu najniže plaće za 2023. godinu, a čime je povećana osnovica za obračun dječjeg doplatka, koji će u 2023. godini umjesto dosadašnjih 103,17 KM iznositi 113,24 KM.

S obzirom da je proračun Federacije BiH za 2023. godinu usvojen, dječiji doplatak po federalnom propisu bit će isplaćen do kraja veljače za sva rješenja koja su postala pravosnažna zaključno s 31. siječnjem 2023. godine, a svaka naredna isplata do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec.

Iz Federalnog ministarstva ističu da su po osnovu pravosnažih rješenja isplaćene naknade za ukupno 8.884 korisnika s područja cijele Federacije BiH za što je iz federalnog proračuna izdvojeno 2.308.119,24 KM.

Detalji o navedenim isplatama mogu se pogledati u tabeli Ministarstva, koja se nalazi na LINKU, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Post Povećan dječji doplatak u FBiH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Održan predramazanski koncert konjičkih osnovaca

Predramazanskim koncertom horova iz šest osnovnih škola s područja...

Evo za koliko će se povećati mirovine 15. travnja u Federaciji BiH

Prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, 15. travnja...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo