Potpisan Protokol za prevenciju i suzbijanje eksploatacije djece

Predstavnici Grada Mostara, Policijske uprave Mostar, Centra za socijalni rad Grada Mostara, Doma zdravlja Mostar i Doma zdravlja Mostar Stari Grad, potpisali su danas u Gradskoj upravi Mostara Protokol za prevenciju i suzbijanje eksploatacije djece.

Potpisivanju protokola nazočili su i predstavnici Udruženje “Zemlja djece u BiH” i „World vision BiH“, a potpisan je u sklopu projekta Jačanje lokalnih kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini.

2021. godina donosi zabrinjavajuće podatke Bosne i Hercegovine u kojima je identificirano 57 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od kojih su 54 osobe maloljetne. Time je BiH prepoznata kao zemlja porijekla, odredišta i transporta trgovine ljudima. Posebno zabrinjava pretpostavka o brojci neidentificiranih žrtava.

Sam protokol je važan za sve institucije, a posebno za centre, zato što je on na neki način hodogram postupanja svih institucija i korisnika protokola. Dakle po ovom protokolu sve institucije znaju svoje postupanje u okviru svojih nadležnosti vezane za materiju prosjačenja i trgovine ljudima, kazala je Zdravka Marić, ravnateljica ustanove Centra za socijalni rad Grada Mostara, čime je pozdravila potpisivanje današnjeg protokola.

Kako bi prevencija i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u bh gradovima zaživio potrebno je uključiti sve nadležne službe u navedeni protokol.

Uključujući Grad Mostar, ovo je 23 lokalna zajednica od planiranih 30 koja potpisivanjem obuhvaća sve ključne organizacije, institucije i ustanove koje se bave zaštitom djece.

  Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i na žrtvu Vukovara i Škabrnje

‘Mi smo kroz ovaj projekt povezali ključne aktere, službe koje prve trebaju reagirati kada se ukaže sumnja da je neko dijete potencijalna žrtva trgovine ljudima. Prije svega tu je policija, centar za socijalni rad, obrazovne institucije, zdravstvene institucije, nevladin sektor, a onda svakako i građanstvo jer upravo ono može dati svoj doprinos na način da kada primijeti, da kontaktiraju policiju ili centar za socijalni rad kako bi oni dalje mogli reagirati da se to dijete zbrine i zaštiti, izjavila je Adisa Redžić projektna kordinatorica ”World Vision u BiH”.

Proces za potpisivanje protokola na razini Hercegovačko-neretvanska županije također je finaliziran, te će u sljedećih nekoliko dana biti realiziran, čime će HNŽ biti osma po redu koja je potpisala protokol za prevenciju i suzbijanje eksploatacije djece.

Potpisan Protokol za prevenciju i suzbijanje eksploatacije djece Običan radio.

www.obican.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Dalić: Ćiro Blažević je bio moj nogometni otac

– Ćiro je bio neponovljiv, nenadmašan motivator i govornik,...

Za tri mjeseca u BiH stupa na snagu Zakon o zabrani pušenja u javnim prostorima

Karta objavljena na web-stranici World Population Review prikazuje koje...

FOTO: U organizaciji TK Grude održan Grand Slam Hercegovine

U organizaciji Teniskog kluba GRUDE, završeno je do sada...

PUFBiH: Evo koliko u HNŽ ima zaposlenih, koliko se evidentira prometa i kako stoji Neum

Porezna uprava Federacije BiH obavijestila je javnost da su...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo