Posušje: Predavanje o depresiji izazvalo veliko zanimanje

Predavanje na temu ”Derepsija i anksioznost, rak duše” održano je u četvrtak navečer u punoj kinodvorani u Posušju.

Predavači su bili prof. dr. Miro Klarić, predstojnik Klinike za psihijatriju SKB Mostar, prof. Jozo Kolobarić i organizatorica predavanja magistra kineziologije Ana Marija Penava.

Da je depresija i anksioznost problem suvremenog društva, osim interesa javnosti u Posušju pokazuju i egzaktni podaci znanosti. Tako je prof. dr. Miro Klarić na predavanju iznio podatke da se učestalost depresije zadnjih desetljeća stalno povećava, te da je već danas nakon bolesti krvožilog sustava, depresija vodeće oboljenje u svijetu, kod žena čak i na prvom mjestu.

Ako ima i jedna bolest u medicini koja zahvaća cijelog čovjeka, i tjelesno i psihički, onda je to depresija. Simptomi su poslagani na način – koliko ljudi toliko i vrsta depresije. Osnovni poremećaj u depresiji je raspoloženje. A raspoloženje utječe na sve naše psihičke funkcije, na naše mišljenje, na našu volju, na naše nagone, na našu percepciju, odnosno kako doživljavamo svijet oko sebe.

Sve je to popraćeno i našom psihomotorikom. Anksioznost je poremećen cijeli autonomni sustav, pa onda imamo povišen tlak, narušen imunitet…Kako ćemo je pak prepoznat? Imamo tužan izgled. Promijenimo se, nije nam do ničega bezvoljnost, usporenost, preosjetljivi, plačljivi…, kazao je prof. dr. Klarić. Istaknuo je da ima nade, te da depresija nije nešto što se ne može pobijediti.

  Za kružni tok u Posušju 169.770 KM, dionicu Sovići – Sebišina 232.741 KM…

Magistra kineziologije Ana Marija Penava koja je organizirala ovo predavanje je upravo kroz dugogodišnji rad s ljudima primjetila porast depresije i anksioznosti, pa ju je upravo to zapažanje natjeralo da organizira ovako predavanje.

Sigurno je da su depresija, anksioznost i mentalna oboljenja u porastu. Ona se u svom predavanju osvrnula na važnost očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja s naglaskom na mentalno zdravlje.

I znanost je dokazala da je fizička aktivnost jako važan ključić očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja i jako dobar mehanizam u borbi protiv depresije, anksioznosti, mentalnih i fizičkih oboljenja, kazala je Ana Marija u izjavi za medije.

O svom desetogodišnjem iskustvu s depresijom, ali i stigmom koja muči ovo oboljenje govorio je prof. Jozo Kolobarić.

Depresija je još uvijek tabu tema. Suvremeni čovjek još uvijek ima jednu veliku zabludu, a to je da se njemu ili nekome njegovom bližnjem nešto ne može dogoditi. Svi smo mi od krvi, mesa i duha, i naravno da nas pogađa i u krv, i u meso i u duh. Ako je suditi po podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2017. godine, depresija je nešto što nosi najveću smrtnost jer mi živimo u svijetu koji ima nikad manju smrtnost, a opet nikad dosadniji život. Depresija ima okidač kroz različite načine, kroz financije, kroz ljubav, kroz brak…, kazao je prof. Jozo Kolobarić.

Svi smo svjesni da se suvremeni čovjek odmaknuo od onoga što mu je prirodno. Upravo ovakva predavanja mogu nam pomoći. Upoznavanje problema dok on i ne postoji je kvalitetan način i put za uopće izbjeći depresiju.

  BiH prva u svijetu po smanjenju broja stanovnika

Na kraju predavanja organizatori su pustili kratki film kojim je prikazana istinita priča o snazi majke koja je nakon smrti svoje tromjesečne bebe ipak uspjela nastaviti disati, te mladom čovjeku koji je ostao bez svoje voljene. U nekim trenucima, kažu ovi borci, moraš postati sam heroj svoje priče i ispisati neke nove stranice svog zivota.

Filmom smo htjeli predstaviti priču koja budi nadu, priču o ljudima koji su se vratili životu i da depresija nije nešto što se ne može pobijediti, poručili su organizatori.

Program predavanja je vodila Antonela Vučić, voditeljica s Radiotelevizije Herceg Bosne.

Posušje: Predavanje o depresiji izazvalo veliko zanimanje

Posušje: Predavanje o depresiji izazvalo veliko zanimanje

Posušje: Predavanje o depresiji izazvalo veliko zanimanje

Posušje: Predavanje o depresiji izazvalo veliko zanimanje

Post Posušje: Predavanje o depresiji izazvalo veliko zanimanje je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Higijenski paketi za ležeće pacijente onkološke klinike u Zenici povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka

Tradicionalna akcija „Jedan paketić za jedan osmijeh“  već nekoliko...

U SKB Mostar nema teških slučajeva zaraze streptokokom

Dok broj zaraženih streptokokom u Europi i susjednoj Hrvatskoj...

Upozorenje iz J.P. “Komunalno Neum” uslijed najavljenih minusa

S obzirom na trenutne i nadolazeće hladnoće važno je...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo