Posušje: Na Trgu hrvatskih branitelja odata počast povodom 23. godišnjice smrti dr.Franje Tuđmana

Na današnji datum (10.prosinca) obilježava se 23.godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana. Tim povodom na Trgu hrvatskih branitelja polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom počast su odali predstavnici Općine Posušje, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje i žitelji Posušja.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću u Hrvatskom zagorju. Pučku školu završio je u rodnome mjestu, a srednju u Zagrebu. Već tada sudjeluje u, kako se tada govorilo, naprednom pokretu, a 1941. s ocem i braćom postaje antifašistički aktivist. Godinu dana poslije odlazi u partizane.

Početkom 1945. upućen je u Vrhovni štab u Beograd kao jedan od hrvatskih predstavnika. Zatim je u Ministarstvu obrane, Generalštabu JNA, te uredništvu Vojne enciklopedije. Završio je dvogodišnju bivšu Vojnu akademiju.

Promaknut je u čin generala, a 1961. napušta vojnu službu, kako bi se, po vlastitoj izjavi, posvetio znanstvenom radu. U Zagrebu Tuđman osniva Institutza historiju radničkog pokreta, kojemu je direktor, stječe doktorat, sudjeluje u društvenom i kulturnom životu Zagreba i Hrvatske.

Iz tog vremena poznat je po povijesnim djelima Rat protiv rata i Velike ideje i mali narodi. Poslije će napisati još niz radova o hrvatskoj povijesti, od kojih će neki doživjeti žestoke kritike. Kad je 1972. godine počeo progon hrvatskih disidenata, tj. proljećara, Tuđman je proveo devet mjeseci u zatvoru, a u veljači 1981. osuđen je na tri godine zatvora i na zabranu svakog javnog djelovanja u razdoblju od pet godina. Kada mu je 1987., godine vraćena putovnica, odlazi više puta u inozemstvo i svojim predavanjima među iseljenicima budi stvaranje hrvatskoga nacionalnog pokreta.

  Čestitka Ninu Šeremetu povodom osvajanja zlatne medalje

Godine 1989. osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu i postaje njezinim predsjednikom. Nakon pobjede HDZ-a na prvim demokratskim izborima, Tuđman postaje predsjednikom predsjedništva, tada još Socijalističke Republike Hrvatske.

Bori se za samostalnost i međunarodno priznanje hrvatske države, vodi sve važnije akcije u domovinskome obrambenom ratu, te u oslobađanju i reintegraciji hrvatskih područja. Međutim, nakon niza uspjeha u unutarnjoj i vanjskoj politici doveo je Hrvatsku gotovo na rub izolacije.

Jedno dr. Franji Tuđmanu nitko ne može poreći – utemeljitelj je nove hrvatske države. Umro je odan svojoj ideji neovisne Hrvatske i nacionalne pomirbe ne uviđajući, nažalost, kako se autoritarnim vođenjem države mogu učiniti krupni previdi. Poslije Tuđmana Hrvatska ulazi u novo razdoblje svoje povijesti. Hrvatska se 10. prosinca 1999. godine oprostila od svoga prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je umro nakon dugotrajnih pokušaja liječenja. Njegovo se posljednje počivalište nalazi na groblju Mirogoju uz crkvu Krista Kralja, na početku glavne mirogojske aleje. Na posljednji počinak ispratili su ga deseci tisuća ljudi. Pokojni predsjednik Tuđman jednom je posjetio grad podno Radovnja, Posušje i održao govor s terase Hotela Posušje pred više od pet tisuća ljudi.

Objava Posušje: Na Trgu hrvatskih branitelja odata počast povodom 23. godišnjice smrti dr.Franje Tuđmana pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Mimoza- princeza cvijeća u Neumu dobila svoju ulicu

Mimoza (lat. Acacia dealbata) grmolika je biljka iz porodice...

Pogledajte koje demografske mjere je predložio HNS BiH

U demografskoj strategiji Hrvata u BiH, koja je u...

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Nogometni trener...

Povratak tradiciji: Obnovljen Veležov Februarski turnir!

Danas je u press sobi stadiona “Rođeni”, sa početkom...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo