Posušanin prijavio da uvozi ovce umjesto janjce – privremeno mu ih oduzeli

Carinski službenici u carinskoj ispostavi Gradiška otkrili su prekršaj i privremeno oduzeli 220 komada janjaca čija se ukupna vrijednost sa uvoznim dažbinama procjenjuje na 35.633 KM.

Uvoznik iz Posušja je prilikom uvoznog carinjenja u carinskoj deklaraciji prijavio za uvoz u BiH 300 komada ovaca za klanje III klase.

Zbog nelogičnosti u broju ovaca i ukupnoj težini izvršen je detaljan pregled pošiljke, vaganje i sravnjavanje ušnih markica životinja. Utvrđeno je da se na kamionu nalazilo 80 ovaca za klanje III klase i 220 komada janjadi.

Krivo deklarirajući robu pokušalo se izbjeći plaćanje stvarno predviđenih uvoznih dadžbina.

Naime, prilikom uvoza ovaca iz Hrvatske u BiH plaća se samo PDV na utvrđenu carinsku vrijednost, dok se prilikom uvoza janjaca, pored PDV-a, plaća i carina 10 posto, kao i prelevman u iznosu od 0,50 KM po kg.

Tako je ukupna vrijednost janjaca procijenjena na 35.633 KM, od čega se samo na uvozne dadžbine odnosi 9.902 KM.

Janjci su privremeno oduzeta, a zbog specifičnosti ove vrste robe i obavezne karantene, smještena je kod uvoznika do okončanja postupka i prodaje životinja, priopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Objava Posušanin prijavio da uvozi ovce umjesto janjce – privremeno mu ih oduzeli pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO