Ponovno previranja u hercegbosanskom HDZ-u BiH

Izaslanici u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani su u petak 2. prosinca. Iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda izabrani su Ivan Ivić (HNP), Mladen Šarić (HDZ 1990) i Dragan Konta (HDZ BiH).
Bez mandata je ostala lista Tonke Kovčalije (HDZ BiH) na kojoj su se nalazili još i Josip Tomić (HRS) i Matko Ćurković (HNL). Upravo su rezultati za dvije liste čiji su nositelji bili zastupnici HDZ-a BiH zanimljivi za podrobniju analizu.
Lista Dragana Konte dobila je četiri glasa, time i jednog izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, dok je Kovčalijina lista dobila tri glasa i za dlaku ostala bez udobne sarajevske fotelje.
Međutim, zanimljivo je i samo formiranje ove liste na kojoj su se nalazila dva zastupnika HRS-a i HNL-a i samo jedna zastupnica HDZ-a BiH.
Očita je namjera HDZ-a BiH bila zajedno s glasovima zastupnika HRS-a i HNL-a ući u ždrijeb i tako pokušati izbaciti Devedesetku iz Doma naroda, ali im kalkulacija nije uspjela zbog nepojavljivanja jednog njihovog zastupnika na sjednici Skupštine.
Uredništvo portala HBŽ Vijesti je zatražilo komentar iz Županijskog odbora HDZ BiH vezano za nedolazak zastupnika Petra Galića na sjednicu, kao i za informaciju koja se može čuti u kuloarima da su pojedini zastupnici HDZ-a BiH napustili ovu stranku. Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor iz Županijskog odbora HDZ-a na ovu temu.
Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže portal HBŽ Vijesti, dvoje zastupnika izabranih s liste HDZ-a BiH je spremo podržati formiranje nove vlade Hercegbosanske županije i tako završiti matematičku križaljku u Skupštini HBŽ.
Podsjetimo, dosadašnja vladajuća koalicija u Skupštini HBŽ ima 15 zastupnika (HNP 5; HDZ 1990 4; SDA 2; SDP 2; SNS 1; SNP 1), te bi podrška ovih dvoje zastupnika bila dovoljna za dvotrećinsku većinu kojom se formira vlada u Hercegbosanskoj županiji.
Je li kreiranje dvije liste HDZ BiH za Dom naroda mudri, ali i osujećeni plan županijskog odbora ove stranke, ili, što je vjerojatnije, plod podjela, saznat će se uskoro.
Kako bilo, Dragan Konta nije uspio konsolidirati stanje u ovoj stranci koju je u prošlom mandatu napustilo 7 od 8 zastupnika i koja je na ovim izborima potonula za 3.942 glasa i tako ostvarila drugi najgori rezultat u povijesti.
Najgori rezultat je HDZ BiH u povijesti Hercegbosanske županije ostvarila na izborima 2006. godine s 4.127 glasova i također 5 zastupnika, ali u tome je sazivu barem uspjela sačuvati sve zastupnike od napuštanja stranke.
Na potezu je središnjica HDZ-a BiH. Ova stranka je na proteklim izborima odnijela povijesno dobar rezultat, ali i znatan podbačaj u Hercegbosanskoj županiji.
Kako portal HBŽ Vijesti neslužbeno saznaje, Predsjedništvo HDZ-a BiH će odmah poslije izbora Federalne Vlade i državnog Doma naroda raspustiti ovu županijsku organizaciju.

relax-portal.info

  FUP upozorava: U BiH aktualna mrežna krađa identiteta

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo