Podignuta optužnica protiv Emila Demira / Učestvovao u brutalnom premlaćivanju starca u Sarajevu: Pobjegao u Ukrajinu, uhapšen u Moldaviji

Sarajevsko Tužilaštvo okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv Emila Demira, koji je bio u bjekstvu četiri godine i za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica. Demir, koji je nakon provedenog ekstradicionog pritvora iz Republike Moldavije izručen BiH i smješten u KPZ Sarajevo, optužen je za razbojništvo i nanošenje lake povrede.

Bijeg u Ukrajinu

Sadržaj članka (otvori)

On se tereti da je 5. maja 2018. godine, na području općine Novo Sarajevo, zajedno sa Jasminkom Hetom, koji je ranije osuđen na devet i po godina robije, napao molera Elvisa Hodžića, koji je bio u kući Ćazima Gašija (86). Potom su Heto i Demir ušli u prostoriju u kojoj je bio Gaši te su od njega zatražili da im preda pištolj, novac i zlato. Gaši to nije želio da učini pa su ga Demir i Heto fizički napali, “udarajući ga stisnutim pesnicama po glavi i tijelu”. Zatim su mu stolnjakom zavezali ruke na leđima, a potom su ga šrafcigerom uboli 35 puta.

– Optuženi su upotrebom mehaničkog oruđa zadali G. Ć. na desetine udaraca, ubodnih i reznih rana, u predjelu glave i tijela, nakon čega su izvršili premetačinu stvari u prizemlju i na spratu navedene kuće, kojom prilikom su uzeli i prisvojili novac i određene predmete koje su pronašli, nakon čega su se dali u bijeg, navodi se u optužnici.

  90-godišnjak izbo nožem bolesnu suprugu: “Vrištala je, to ju je umirilo”

Optužnica je podignuta četiri godine nakon događaja


Gaši je, kako je Oslobođenje ranije pisalo, od posljedica ovog mučenja preminuo nekoliko dana kasnije. Policija je dugo tražila počinioce jer se beskućnik Heto skrivao po napuštenim kućama, a Demir je nakon ovoga sa suprugom pobjegao u Ukrajinu, a zatim i Moldaviju, gdje je uhapšen nakon četiri godine bjekstva.

Postupajući tužilac predložio je sudu saslušanje deset svjedoka, pet vještaka i izvođenje više od 50 materijalnih dokaza. Uz optužnicu je dostavljen i prijedlog za produženje mjere pritvora optuženom, jer i dalje egzistiraju opći i posebni uslovi zbog kojih je pritvor određen, rečeno nam je u Tužilaštvu KS-a.

Smrtna posljedica

Inače, Heto je zbog razbojništva sa smrtnom posljedicom osuđen na devet godina, a zbog napada na molera je dobio osam mjeseci, te mu je izrečena jedinstvena kazna od devet godina i šest mjeseci. Presuda je uslijedila nakon što je Heto priznao izvršenje djela. Prethodno su Heto i njegov branilac Omar Mehmedbašić pokušali sklopiti sporazum sa Tužilaštvom, ali se postupajući tužilac nije složio sa visinom kazne koju je tražila odbrana. 

www.oslobodjenje.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 3 / 5. Brojanje glasova: 1

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo