Počinju “Dani dijaspore, Konjic u srcu BiH “ u organizaciji NU Konjic, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica 

U okviru “Konjičkog kulturnog ljeta”, u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic, pod pokroviteljstvom Grada Konjica počinju “Dani dijaspore, Konjic u srcu BiH “. Prvi program je u subotu 30.07. na gradskoj plaži Stari pazar u 16:00 sati, gdje će se održati XX međunarodno takmičenje ekstremnih skokova u vodu pod nazivom  “Skok u Kazan Konjic 2022.”.

U subotu, 30. jula, s početkom u 20:30 sati Narodni univerzitet Konjic, u okviru drugih programskih sadržaja, u saradnji sa Fondom Memorijala Kantona Sarajevo priređuje gostujući sadržaj ovogodišnje manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine, Igman 2022”, koji će se održati u Ljetnom kinu Narodnog univerziteta (Kino sali NU u slučaju kiše). Riječ je o monodrami “Država” u izvođenju doajena bh. glumišta Josipa Pejakovića.

Na “Danima dijaspore, Konjic u srcu BiH “, u  ponedjeljak, 01.08., u 11 sati u zgradi Gradske uprave predstavnici LRC-a uručit će gradonačelniku Osmanu Ćatiću i Gradu Konjicu “Krunu razvoja privrede”, za ostvarene rezultate u prošloj godini. Grad Konjic prepoznat je kao jedinica lokalne samouprave koja bilježi pozitivne pomake i postaje lider u pojedinim oblastima proizvodnje.

Istoga dana u 20:00 sati biće otvorena izložba “Konjički vremeplov”, koja kroz fotografije, audiovizuelne radove i postavku spomenika kulture, svjedoči o kontinuitetu naseljenog mjesta Konjic kroz vijekove. Ista je realizovana na osnovu arhivske građe Safeta Hebobovića, a biti će otvorena u Galeriji Zavičajnog muzeja u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic.

U utorak 02.08. u 20:00 sati u organizaciji Centra za dijasporu “Mreža”, u Galeriji Zavičajnog muzeju bit će otvorena izložba “Bosanski jezik”.

  Ispred OHR-a protest zbog najavljenih izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH

Višestoljetna tradicija bosanskog jezika zajedno sa bosanskom državnošću na izložbi će biti predstavljena kroz bogate ilustracije iz Arhiva BiH i Historijskog arhiva Sarajevo. Centar za dijasporu „Mreža“ na ovaj način želi istaknuti milenijski kontinuitet bosanskog jezika. Izložba donosi informacije na koga se odnosi ime bosanski jezik, zatim informacije o pet govornih tipova bosanskog jezika, o pismima kojim se koristilo u prošlosti, o bosančici, arabici i prvim rječnicima. Izložba odgovara na pitanje šta je osobenost bosanskog jezika, bavi se ulogom franjevaca koji su se osjećali svoj maternji jezik i imenovali ga bosanskim. Na velikom broju panoa vidi se živa aktivnost u čuvanju bosanskog jezika u savremenosti u okviru neovisnih lingvističkih istraživanja, kao i razvoja bosnistike u i izvan BiH.

U srijedu 03.08 u 20:00 na platou kod male fontane, uz zgradu Gradske uprave, Savez poljoprivrednih udruženja Konjic u saradnji sa Udruženjem žena “Nera” organizuje bazar pod nazivom “Okusi Konjic”, koji će sve koji ga posjete podsjetiti na značaj očuvanja tradicije, kada je o kulinarstvu i gastronimiji riječ. Biće to prilika i za degustaciju jela pripremljenih na način kako su to kroz vijekove radile generacije prije nas na našem području. Osim jela biće tu i prerađevina, te kreativnih radova vrijednih Konjičanki i Konjičana.

U četvrtak 04.08 u 19:30 na otvorenoj sceni SC Partizanovo slijedi 22. revijalni festival sevdalinke, “Konjic sevdah 2022” sa Almom Subašić, a pomenuti revijalni festival je već godinama dio projekta “Konjic u svjetlu očuvanja tradicionalne baštine “, u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic.

  Sloga do nogu potukla Leotar i upisala historijsku pobjedu u Premijer ligi BiH

Nakon Konjic sevdaha, u 20.00 sati slijedi 22. Međunarodni festival folklornog stvaralaštva, Konjička sehara, u organizaciji BZK Preporod Konjic

U petak 05.08. u 20.30  na SC Partizanovo biće održan koncert duhovne muzike na kojem će nastupiti Admed Alili.

U subotu 06.08. u 19:00 u kino sali NU Konjic slijedi koncert i promocija monografije “Djevojke sa Neretve”.

Nakon kraće pauze, uslijedit će nastavak aktivnosti “Dana dijaspore” na Boračkom jezeru, u subotu  i nedjelju, 20. i 21.08. 2022. programom “Habitat” Udruženja građana “Hercegovina Lodges”, gdje će posjetioci moći uživati u nekom od pripremljenih programa koji će se održavati na različitim lokacijama na Boračkom jezeru. Biće tu izložbe fotografija, skulptura, promocije knjiga, radionice za djecu, muzički sadržaji.

S obzirom da, stjecajem raznih okolnosti, ogroman broj bosanskohercegovačkih građana živi van domovine, bh dijaspora je danas neizostavni dio svjetske kulturno kreativne industrije, od književnosti, muzike, preko stripa, fotografije do filma, teatra i ostalih vidova umjetnosti. “Habitat Culture festival” će biti mjesto mogućnosti susreta sa nekim od naših umjetnika iz dijaspore.

Narodni univerzitet Konjić će na ovogodišnjem “Konjičkom kulturnom ljetu”, predstaviti i  program [email protected] sa ostvarenjima Mustafe Mustafića i Kenana Kulenovića, nastaviti sa redovnim kino repertoarom gdje će uslijediti premijere naslova “Bulet Train”, “Nope”, “Seal Team” i “Beast”. Na završnici ljeta publika će uživati u pozorišnom ostvarenju “Prah” sa Gordanom Boban i Mirsadom Tukom.

  Izetbegović: Mlade koji odlaze iz BiH ćemo morati zamijeniti robotima

NU / radiokonjic.ba

29.07.2022

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

U ZHŽ ovog mjeseca po 1000 KM jednokratne naknade

Proračunskim korisnicima Zapadnohercegovačke županije do kraja prosinca bit će...

Fra Mijini učenici s „Bakinim pričama“ posjetili Starački dom u Tomislavgradu

Danas, 8. prosinca, skupina učenika i djelatnika OŠ fra...

DELIJE SE OGLASILI NAKON PARTIZANA: Navijači spremaju okupljanje uoči euro derbija

Košarkaški klub Partizan dozvolio je navijačima Crvene zvezde ulazak...

Sveučilište u Mostaru promoviralo 40 doktora znanosti

U okviru obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Mostaru svečano...

BENJAMIN BURIĆ: Maglajlija “spustio roletnu” u studenom

Bosanskohercegovački golman na top nivou, Benjamin Burić (32), izvrsno...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo