Početak antikorupcijskog projekta “On my own- Neću štelu Vol II”

Udruženje “Dignitet” počinje provođenje novog antikorupcijskog projekta koji će doprinjeti aktiviranju mladih da problem korupcije adresiraju kao jedan od glavnih prioriteta u svojim lokalnim zajednicama.

Korupcija je problem koji utječe na sve sfere života građana BiH ali i jedan od glavnih razloga odlaska građana iz BiH. Mito i korupcija utiču na rušenje sistema vrijednosti ali i moralnog integriteta kako pojedinca tako i šire društvene zajednice.

Po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) Bosna i Hercegovina zauzela je treće najgore mjesto u Evropi sa ocjenom 35, na skali od 0 do 100, što je ukupno pozicionira na 110. mjesto od 180 zemalja, a lošiji rezultat imaju samo Ukrajina i Rusija. Ocjena je ista kao i prošle godine i najgora je u posljednjoj deceniji, jer BiH, za razliku od zemalja okruženja, nije ostvarila nikakav napredak na polju borbe protiv korupcije, prije svega zbog političke opstrukcije ključnih reformi.

Projekat “On my own- Neću štelu Vol II” ima za cilj da doprinese jačanju učešća građana u borbi protiv korupcije. Poseban akcenat se stavlja na umjetnički aktivizam i ekološku osviještenost građana, kao i doprinos mladih u borbi protiv korupcije.

Putem umjetnosti i direktnim radom na terenu doprinosiće se podizanju svijesti građana o postojanju problema korupcije u društvu, ohrabrivanju i pružanju podrške građanima da lično preduzmu i uključe se u akcije koje će rezultirati borbom protiv potencijalne ili dokazane korupcije, zloupotrebe položaja od strane nadležnih vlasti i pojedinaca u institucijama, neodgovornog ponašanja vršilaca javnih funkcija, predstavnika vlasti, nepoštivanja zakonskih procedura ili drugih javnih politika, nezakonitog i neodgovornog trošenja javnih resursa, zagovaranja za donošenje nedostajućih politika koje će smanjiti prostor za korupciju i sl.

  Udruženje „Zajedno za naš grad“ organizovalo ljetni odmor za djecu iz socijalno ugroženih porodica

Neke od aktivnosti uključuju rad sa mladima u Mostaru, Stocu, Čapljini Jablanici i Olovu, ekološke akcije čišćenja, igranje predstave Ti, ja i Štela, video animacije dostupne na linku Zanimljiva priča o gospodinu Šteli ;), saopšteno je iz udruženja Dignitet.

()

Početak antikorupcijskog projekta “On my own- Neću štelu Vol II” Nova Sloboda.

novasloboda.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Prethodni članak
Naredni članak

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo