back to top

Ove automobile lopovi najčešće kradu u BiH

Iako je krađa automobila u BiH itekako izražena, vozila se ipak ne kradu kao prethodnih godina. Kradljivcima 2022. i nije bila uspješna.

Prema podacima FUP-a, u 11 mjeseci 2022. evidentirano je 126 kaznenih djela otuđenja vozila. U godini prije zabilježeno ih je 209. Za ova djela nadležnim tužiteljstvima prijavljene su 63 osobe, od kojih je 28 uhićeno.

Naknadno je rasvijetljeno 50 kaznenih djela, podaci su FUP-a.

Povećanje broja ukradenih vozila u 2022., u odnosu na prethodnu, zabilježeno je na području USŽ-a i SBŽ-a, piše Avaz. Ostale županije bilježe smanjenje broja krađa.

U BiH se, kao i u regiji, najčešće kradu Volkswagen vozila, a u 2022. ih je ukradeno 70. Zanimljivo je da se u velikom broju slučajeva kradu i vozila marke Škoda, a slijede BMW i Renault, koji su lopovima podjednako zanimljivi.

U većem broju kradu se i Audi, Opel, Citroen, dok se gotovo “preskaču” Hyundai, Kia, Nissan, ali i Fiat.

Ljudevit Marić, glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNŽ-a, podsjeća da je 2016. na području HNŽ-a ukradeno najmanje 110 auta te da su akcije na razbijanju automafije u BiH dale dobre rezultate. Kaže da su u posljednje tri-četiri godine zabilježeni rijetki slučajevi krađe skupocjenih auta.

Uglavnom se kradu vozila niže klase, i to u svrhu počinjenja drugih kaznenih djela, ističe.

U RS-u je broj otuđenih vozila značajno manji nego u FBiH. U prvih šest mjeseci 2022. prijavljena su 24 kaznena djela koja se odnose na otuđenje vozila. U Hercegbosanskoj županiji ni 2022. ni 2021. nije ukraden ni jedan auto, u Županiji Zapadnohercegovačkoj su tijekom 2022. ukradena dva vozila, a godinu ranije tri.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji je 2022. ukradeno osam auta, dok je u istom razdoblju godinu ranije zabilježeno 18 krađa.

Post Ove automobile lopovi najčešće kradu u BiH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO