Otvorena izložba Eko kolonija 2022.

Sinoć, u utorak 29. studenoga 2022. je bilo upriličeno otvorenje izložbe slika sa međunarodne likovne “EKO KOLONIJE 2022.”. Izložba je otvorena u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg I predstavljeno je 21 slika. Od 29. kolovoza do 4. rujna 2022. se održala 13. likovna Eko-kolonija na Blidinju u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji djeluje na izgradnji mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Eko koloniju je implementirala nevladina udruga EKO-ZH, Udruga za razvoj, okoliš i kulturu.

Na ovogodišnjoj međunarodnoj koloniji je sudjelovao 21 student sa likovnih Akademija iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine u Blidinje Ski & Nature Parku.

Aktivan angažman lokalne zajednice na pomirenju doprinosi napretku zajednice i zbližavanju ljudi, a naša aktivnost radi upravo na izgradnji povjerenja kroz umjetnost, likovno stvaralaštvo I izložbe. Umjetnički voditelj ovogodišnje likovne Eko kolonije i kustos izložbe Kristina Ćavar, mag. sakralnog slikarstva, akad. slikarica je istaknula sljedeće: „Ekologija kao početna točka razvija se kroz platna u vrtlogu boja te u konačnici daje jasnu sliku odraza ljudske duše mladih umjetnika. Zastupljen je nadrealizam, ekspresionizam, simbolizam, i još mnogi drugi likovni pravci koje su sudionici uzimali kao osnovu ispoljavanja vlastite impresije koju je izazvalo Blidinje. Spoj umjetnosti i ekologije očituje se kroz interakciju tijekom realizacije projekta ali objedinjuje se u vidu izložbe predstavljene javnosti. Ovogodišnja izložba je dubokoumna, nosi snažnu poruku. To je poruka mira, filantropski orjentirana, apelira na očuvanje okoliša i mira u svakom čovjeku. HOMO ECOLOGICUM – HOMO PACIS.“

  30 godina 4. korpusa Armije RBiH: Učenici i studenti obišli spomen obilježja…

Tema kolonije su blidinjski krajolici, kulturno-povijesne znamenitosti Blidinja i okolice te ljepote vjerskih građevina. Izložba pokazuje uspješnost navedenoga projekta ali I mogućnost postizanja dobrih rezultata u saradnji s našim lokalnim zajednicama. Na izložbi nazočnima se obratio stručni suradnik u Ministarstvu obrazovanja, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije gospodin Josip Primorac koji je istaknuo da izloženi radovi studenata s različitih likovnih Akademija traže svoje mjesto pod „likovnim Suncem“ te da unose promjenu i oplemenjuju kulturno naš grad. Tim riječima je gospodin Primorac proglasio izložbu otvorenom.

Otvorena izložba Eko kolonija 2022.

Projekat PRO-Budućnost provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT) i Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA).

Izložba ostaje otvorena do 2. prosinca 2022.

Otvorena izložba Eko kolonija 2022. Običan radio.

www.obican.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

FOTO: Održan peti memorijalni turnir Željko Mikulić & Zoran Tica

U nedjelju je u Grudama održan peti memorijalni međunarodni...

Raspodjela sredstava iz EU: Evo tko će dobiti po 600 KM

Tijekom prva dva mjeseca ove godine trebali bi biti...

Sud BiH raspisao desetine tjeralica za optuženicima i osuđenicima

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je međunarodne potjernice za...

Dulja čekanja na granici s Hrvatskom 7. i 8. veljače

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske obavještava putnike koji putuju...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo