Otvoren senzorni park u Edukacijsko-rehabilitacijskom centru „Sveti Josip Radnik“

Na radost i zadovoljstvo svih članova Udruge Susret, svih korisnika usluga i djelatnika Edukacijsko-rehabilitacijskog centra „Sveti Josip Radnik“ te svih podupiratelja i prijatelja navedene udruge i ustanove, danas je u Potpolju otvoren senzorni park. Senzorni park izgrađen je zahvaljujući zajedničkom radu i zajedničkim naporima Udruge Susret i Edukacijsko-rehabilitacijskog centra „Sveti Josip Radnik“.

Usluge Edukacijsko-rehabilitacijskog centra „Sveti Josip Radnik“, kao dnevnog centra za rehabilitaciju i edukaciju djece s teškoćama u razvoju, koji je opremljen kabinetima za individualne i grupne aktivnosti, koristi 72 djece. Korisnici usluga centra u pratnji svojih roditelja na današnjoj svečanosti ugostili su mnogobrojne predstavnike vlasti sa svih razina, gospodarstvenike, dobročinitelje i ostale goste iz svih sfera društvenog života.

Dobrodošlicu svim nazočnima poželio je Ivo Bevanda, predsjednik Upravnog vijeća Ustanove Edukacijsko-rehabilitacijski centar „Sveti Josip Radnik“ i dopredsjednik Udruge Susret, koji se uz riječi pozdrava i zahvale također osvrnuo na cjelokupni projekt izgradnje senzornog parka, čiju izgradnju je inicirala Udruga Susret.

Ovaj projekt karakterizira partnerstvo i neraskidiva veza Udruge i Centra. Međutim, de facto – odnosno činjenično u ovome projektu od ideje do realizacije imamo prisutnog trećeg partnera, po meni najbitnijeg. Taj treći partner ste upravo vi, dragi prijatelji. Treći partner su naši gospodarstvenici, udruge i nevladin sektor, naši svećenici, predstavnici svih razina vlasti i brojni građani-pojedinci, bilo da je riječ o donatorima ili volonterima – kazao je Bevanda i dodao kako su uspješnoj realizaciji projekta, uz prikupljanje donacija, doprinijele i aktivnosti na području općine Čitluk u kojima je sudjelovala Udruga Susret i istaknuo kako je riječ o Blatničkim notama dobrote, Danima berbe grožđa, košarkaškom turniru „Monte Zott“, memorijalnom košarkaškom turniru „Tomo Krasić“ te nizu uspješnih suradnji s različitim udrugama.

Hvala svim gospodarstvenicima koji su, u ovim turbulentnim vremenima, u kojima je glavni cilj svakako očuvanje svakog radnog mjesta i održavanje stabilnosti tvrtke, pružili veliku pomoć izgradnji senzornog parka. Zahvaljujem se predstavnicima vlasti. Najprije naše lokalne predvođene našim načelnikom gospodinom Marinom Radišićem i predsjednikom Općinskog vijeća Čitluk gospodinom Predragom Smoljanom. Bio bih sebičan ako ne bih spomenuo da su oni dio nas. Niti jedan zahtjev nam od strane Općine nije odbijen, niti jedna naša ideja nije zanemarena ili odbačena. Zahvaljujem se i predstavnicima županijske i federalne vlasti, od Doma naroda Parlamenta FBiH, Skupštine HNŽ i Vlade HNŽ. Moram istaknuti da je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, najveći donator izgradnje našega parka. Kada govorim o Domu naroda, tu ističem donošenje zakona koji je omogućio reguliranje položaja roditelja – njegovatelja, a upravo zahvaljujući gospodinu Tomislavu Martinoviću imali smo priliku da se čuje i naš glas i da djelujemo na zakon dok je bio u fazi nacrta. Aktivnostima županije, omogućeno je da u sklopu našeg Centra djeluje stručno tijelo za procjenu, praćenje i upućivanje djece. To stručno tijelo broji četiri djelatnika, a uz pomoć Županije riješen je njihov radni status odnosno financiranje. Zahvaljujem se svim udrugama građana s kojima smo imali priliku surađivati i time utjecati na poboljšanje statusa nas kao roditelja a posebno naše djece. Na kraju se zahvaljujem pojedincima, običnim dragim ljudima koji su čuvši za našu akciju sami se javljali i davali svoj doprinos – zaključio je Ivo Bevanda.

  Književnik Miro Gavran i glumica Mladena Gavran gostovali u srednjoj školi

Senzorni park postao je dio edukacijsko-rehabilitacijskog centra u Potpolju, čija je v.d. ravnateljice Matea Brekalo također uputila zahvalu svim sudionicima u realizaciji projekta. Brekalo je podsjetila nazočne na izgradnju i opremanje centra te istaknula niz zanimljivosti vezanih za rad ustanove.

Nakon opremljenih kabineta dobili smo mlade ambiciozne ljude koji su nakon studija prošli dodatne edukacije koje su im pomogle u današnjem radu s djecom. Za cijeli svoj stručni tim mogu reći da svoj posao, odnosno poziv raditi s djecom, rade sa srcem i puno ljubavi, a u istom trenutku imaju i ogroman stupanj profesionalnosti… Mogu slobodno reći da je ova ustanova jedan jako vrijedan i pozitivan projekt koji je realiziran u našoj općini, kako bi se djeci pružila sva potrebna pomoć u rehabilitaciji, a njihovim roditeljima i obitelji olakšao svakodnevni život blizinom naše ustanove i mogućnošću da na jednom mjestu imaju sve potrebno. Također vrata naše ustanove su otvorena za svu djecu u potrebi iz bilo koje općine. Želim istaknuti do sada smo ostvarili suradnju sa okolnim institucijama i ustanovama, a sve u cilju što kvalitetnijeg i uspješnijeg rada i ostvarivanja ciljeva za svako naše dijete – poručila je Mateo Brekalo.

Kako je suradnja broćanske udruge i ustanove s ostalim sličnim udrugama i ustanovama jako dobra potvrđuje nazočnost njihovih predstavnika na svečanosti, a na kraju svog govora v.d. ravnateljice Brekalo se osvrnula i na sami senzorni park.

  Za nevine vukovarske žrtve i stradale branitelje upaljene svijeće

Projekt izgradnje senzornog parka je zajednički plod rada Udruge Susret i ustanove Sv. Josip Radnik. Ustanova je preko projekta Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ osigurala sredstva za izgradnju i na tome smo im jako zahvalni. Izgradnja senzornog parka pomoći će djeci kod razvoja senzorne integracije, da imaju bolju koncentraciju, da budu spretnija, a u konačnici zadovoljna i sretna. Našim terapeutima i odgajateljima pruža se mogućnost veće kreativnosti u izvođenju radnih aktivnosti i postizanju cilja napretka za svako dijete – kazala je Brekalo i nazočne upoznala s projektom „I ja želim biti dio socijalnog poduzetništva“ koji Ustanova realizira uz podršku UNICEF-a i Općine Čitluk.

Završetak izgradnje senzornog parka u jako kratkom roku od iniciranja ideje pa do realizacije sve je učinio ponosnim, a na ovakav rad ponosan je i Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, koji nije krio zadovoljstvo.

Sretan sam i ponosan što sam danas ovdje i što imamo ovakav centar. Nije prošlo puno vremena od kada smo krenuli o ovaj projekt. Kroz sve što su nam rekli Ivo i Matea svi možemo vidjeti koliki je značaj ovoga objekta. Mislim da imamo najbolji edukacijsko-rehabilitacijski centar u BiH, koji će danas dobiti još jedan novi sadržaj – senzorni park. Sve što ovdje vidite urađeno je zahvaljujući velikom broju ljudi koji su se uključili od samoga početka u ovo sve. Pokazali smo da imamo socijalnu osjetljivost i mislim da svi možemo biti ponosni na ovo što imamo ovdje. Ovaj objekt je jedan primjer koji će mnogima služiti kao putokaz kada budu radili slične stvari. Općina Čitluk sa višim razinama vlasti podržava ovakav rad i na našim današnjim domaćinima je samo da nastave raditi, a mi ćemo osigurati uvjete za funkcioniranje centra i nastavit ćemo ulagati u razvoj ovog centra – poručio je Marin Radišić, načelnik općine Čitluk.

  Josip Jole Musa – Zauvijek u našim srcima!

Bogato opremljeni senzorni park pomoći će djeci da budu spretnija, sposobnija komunicirati, učiti i još mnogo toga. Prije samog otvaranja senzorni park i sve nazočne blagoslovio je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja Čitluk, a čast da svečano presjeku vrpcu pripala je Tomislavu Mandiću, Marinu Markoti i Marinu Radišiću, načelniku općine Čitluk.

Organizatori današnjeg događaja svečanost su obogatili nastupima ženske klape Bura i mladog glazbenika Mihaela Martinovića, učenika Osnovne glazbene škole Brotnjo. Svoj doprinos ugodnom druženju nakon otvorenje senzornog parka također je dao tamburaški sastav koji je nastupio na domjenku koji je organizirala Udruga Blaž Enology u suradnji sa Srednjom školom dr. fra Slavka Barbarića iz Čitluka. Inače, Udruga Blaž Enology i SŠ dr. fra Slavka Barbarića osvjedočeni su prijatelji Udruge Susret i Ustanove edukacijsko-rehabilitacijski centar Sveti Josip Radnik, što je više puta istaknuto na današnjoj svečanosti.

 

The post Otvoren senzorni park u Edukacijsko-rehabilitacijskom centru „Sveti Josip Radnik“ appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Lojo: I dalje imamo šanse da se plasiramo na EP

Ženska Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okuplja se u...

Dulja čekanja na granici s Hrvatskom 7. i 8. veljače

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske obavještava putnike koji putuju...

U SKB Mostar nema teških slučajeva zaraze streptokokom

Dok broj zaraženih streptokokom u Europi i susjednoj Hrvatskoj...

Održan tečaj priprave za brak u Livanjskom dekanatu

U subotu 4. veljače 2023. upriličen je cjelodnevni tečaj...

Široki na 14-0 skoru

Košarkaši Širokog su na Pecari još jednom potvrdili svoju...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo