Otkriven “Oltar znanja” u spomen preminulim studentima i djelatnicima Sveučilišta u Mostaru

Obitelji preminulih studenata i djelatnika Sveučilišta u Mostaru na kampusu u Mostaru otkrile su Oltar znanja, spomenik akademskoga kipara Stjepana Skoke, izrađenoga u spomen na sve poginule i umrle studente i djelatnike Sveučilišta u Mostaru.

Voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović prilikom svečanoga otkrivanja spomenika kazao je kako se ovdje skupilo sjećanje i želja za spoznajom. „O spoznaji je teško govoriti s obzirom na to da, otkad je civilizacije, uvijek nastojimo doći do nekih odgovora. Gledajući zvijezde, tražeći odgovore, uvijek smo nastojali spoznati koja je svrha našega rođenja, smrti i ovoga prostora između“, naglasio je Ivanović.

Ističe kako je spomenik Oltar znanja kojemu prinosimo vlastito sjećanje. „On je ujedno mjesto našega osobnog sjećanja i kao takav upućuje nas da možda zaboravimo na ovu potragu za spoznajom za kojom stalno žudimo i da se vratimo emocionalnosti, osjećajnosti, onomu što umjetnost u sebi sadržava, a od čega se često odmičemo. Sada imamo mjesto koje nas okuplja zajedno, jer smo svi mi na ovome Oltaru znanja prinosnici dara kolektivnoga sjećanja, a ujedno imamo mogućnost osjetiti osobno onu spoznaju za duhovnošću koja formira naš cijeli životni put“, podvukao je Marin Ivanović.

Hrvatski likovni i književni kritičar Milan Bešlić poručio je kako je spomenička skulptura stvorila mjesto u prostoru i obilježila ga snagom trga u središnju točku sveučilišne zajednice, okupljalište sveučilištaraca.

„Na ovome Oltaru znanja ne prinosi se žrtva Bogu, nego se prinosi žrtva profesora i studenata u požrtvovanome stjecanju znanja i mukotrpnome uspinjanju visinama izvrsnosti. Ovaj Oltar znanja jest stol akademske zajednice koja poziva na duhovnu gozbu profesore, studente i svakoga dobronamjernika koji svojim cijelim bićem stremi duhovnom i nebeskom, ali i govori da su preminuli studenti živi u nama“, rekao je Bešlić.

  Iznimno vrijedna donacija uručena Domu zdravlja Tomislavgrad

Pojašnjava kako je stamenu, masivnu pravokutnu formu Stjepan Skoko koncipirao na rafiniranome odnosu pune i prazne forme, šupljinom je napeo volumen i poentirao kompaktnom masom u homogenu cjelovitost koja se uzdiže u prostoru snagom monumenta u slavoluk, trijumfalna vrata, u katedru, tvrdalj, u duhovnu kulu.

Vijenac i svijeće na svečano otvoreni spomenik položili su članovi Uprave Sveučilišta u Mostaru, na čelu s rektorom prof. dr. sc. Zoranom Tomićem. Spomenik preminulim studentima i djelatnicima otkriven je u okviru obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Mostaru.

Ured za odnose s javnošću SUM-a

Objava Otkriven “Oltar znanja” u spomen preminulim studentima i djelatnicima Sveučilišta u Mostaru pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preminuo fra Milan Lončar

U 79. godini života i 53. godini svećenstva u...

FOTO | Neum i zaleđe 2012: Okovani snijegom i ledom, bez struje, signala i hrane

Snijeg koji je  zameo Bosnu i Hercegovinu u veljači...

Dodik neće podržati ukidanje akciza na gorivo: “Bez visokih poreza nema bogate države”

Nakon sastanka predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika i...

Zmajevi u završnoj pripremi za Švedsku

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine se već nekoliko...

Učenici završnih razreda iz ŽZH vraćaju se u školske klupe

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije Zapadnohercegovačke Ružica...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo