Općina Prozor – Rama • PROZOR: Održan radni sastanak o mogućnostima zaštite šuma od nelegalne sječe na području općine Prozor-Rama

22.12.2022. 09:35

Općina Prozor-Rama već godinama se suočava s problemom bespravne sječe šume. O tim problemima izvještavala je sve nadležne državne i pravosudne institucije i međunarodne organizacije. Također je tražila inspekcijske nadzore, održala tematsku sjednicu Općinskog vijeća Prozor-Rama. Sve to nije dalo dovoljno učinka da se zaustavi nelegalna sječa šume.

Prema službenim izjavama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede problem je zbog ne postojanja Zakona o šumarstvu u HNŽ-u.
 

OSCE se uključuje u problematiku nelegalne sječe šume u općini Prozor – Rama

U nastojanju da se taj problem riješi općina Prozor-Rama zatražila je pomoć od OSCE-a, pravnih stručnjaka i nevladinih organizacija koje se bave ekološkom problematikom.  S ciljem pronalaženja nekog rješenja održan je radni sastanak u vijećnici općine Prozor-Rama 20.12.2022. godine. Na ovom sastanku su nazočili predstavnici općine na čelu s načelnikom dr. Jozom Ivančevićem, predsjednik Općinskog vijeća Ibro Plecić, izaslanstvo OSCE-a predvođeno gospodinom Ioannisom Piliourisom.

Na početku radnog sastanka načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević je prisutne pozdravio te upoznao s problematikom i svim poduzetima aktivnostima koje je poduzela općina Prozor-Rama.

OSCE – Misija u BiH angažirala se te sudjelovala sastanku koji je organiziran u utorak, 20.12.2022.  u općini Prozor – Rama na temu zaštite okoliša, sa naglaskom na problematiku nelegalne sječe šume.

Sastanak je pripremljen nakon prijava općinskog načelnika dr. Joze Ivančevića koji već nekoliko godina od svih relevantnih institucija traži uključivanje u problematiku nelegalne sječe šume na području općine Prozor – Rama.

  Općina Neum dio službi seli na novu adresu

OSCE – Misija u BiH predložila je  uključivanje Aarhus centra BiH u postupke zaštite šume na ramskom području. Na sastanku su sudjelovali predstavnici NVO Aarhus Centar Sarajevo Nina Kreševljaković i Amila Čita.   Aarhus centar se do sada dokazao kao uspješan zaštitnik okoliša kroz akcije zabrane gradnje mini hidrocentrala u BiH, te se očekuje da i zaštitu šuma obradi i dovede do usvajanja zakonskih rješenja koji nedostaju u ovoj oblasti. Na ovom sastanku sudjelovao je pravni stručnjak u zaštiti okoliša Milenko Krčum.

Nelegalna sječe šume najintenzivnija je upravo u općini Prozor – Rama, gdje se odvija unatoč protivljenju stanovnika i općinskih vlasti, vjerojatno uz prešutnu suglasnost županijske razine. Dok u drugim sredinama poduzeća koja legalno gospodare šumama zapošljavaju i preko stotinu uposlenika, rješavaju legalnu nabavku drva za ogrjev, obnavljaju šumske površine  novim pošumljavanjem, grade šumske protupožarne putove, u općini Prozor – Rama ta prešutna suglasnost znači veliku korist za vrlo mali broj ljudi, znači sječu najboljih šuma ne za ogrjev već za tehničko korištenje.

 prozor-rama.org

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

ČOLINA: Remi nam je radi ostalih rezultata malo lakše pao

Uz dosta muke ljubuški Izviđač je izborio remi u...

Pogledajte koje demografske mjere je predložio HNS BiH

U demografskoj strategiji Hrvata u BiH, koja je u...

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Nogometni trener...

FOTO: U organizaciji TK Grude održan Grand Slam Hercegovine

U organizaciji Teniskog kluba GRUDE, završeno je do sada...

Dnevni horoskop za 08.02.2023.

Ovan Stalo vam je da budete u toku glavnih događaja,...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo