Ohrabrujuće vijesti za porodilje s područja HNK koje nisu u radnom odnosu

Nezaposlenim majkama-porodiljama u HNK biće isplaćivana naknada u iznosu od 398,40 KM godinu dana, a ne kao do sada šest mjeseci

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj je, 183. sjednici, usvojila Prijedlog Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom. Tim zakonom koji podrazumijeva podršku kroz materijalna davanja, u cilju pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i njihovom osposobljavanju za samostalni život i rad, neuposlene majke-porodilje će, umjesto dosadašnjih šest mjeseci, novčanu podršku u iznosu od 398,40 KM primati dvanaest mjeseci. Po podacima iz ranijih godina, oko 1200 majki-porodilja ostvarit će ovo pravo. Važna izmjena koju sadržava ovaj zakon odnosi se i na ukidanje imovinskog cenzusa koji više neće biti uslov za ostvarivanje prava nego će pravo na naknadu ostvariti svaka majka-porodilja koja je je u Službi za zapošljavanje HNK-a evidentirana kao nezaposlena. Vlada je Prijedlog uputila u hitnu skupštinsku proceduru, a njegove će odredbe, nakon usvajanja od strane Skupštine HNK-a, biti u primjeni od 1. oktobra 2022. godine.

Nastavljajući pozitivnu praksu podrške mladima, Vlada je usvojila i Odluku o izvršenju Programa zapošljavanja pripravnika u 2022. godini u kantonalnim organima uprave, upravnim organizacijama i drugim službama i institucijama koje se finansiraju ili sufinansiraju iz Budžeta HNK-a. Tom odlukom Vlada će za još 150 mladih osoba omogućiti stjecanje prvog radnog iskustva, njihovo osposobljavanje za rad u struci kao i mogućnost polaganja stručnog ispita, sve u cilju poboljšanja njihove konkurentnost i integriranja na tržište rada. Istaknuta je činjenica da je Vlada HNK-a dosad na ovaj način omogućila da više od 1000 mladih osoba odradi pripravnički staž.

  Koalicija “Pod lupom”: Određeni broj opština i gradova suočava se sa problemom popunjavanja biračkih odbora

Vlada je Ministarstvu za pitanja boraca dala saglasnost za potpisivanje Sporazuma o Projektu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca 2022. i Projektu sufinansiranja zapošljavanja djece ratnih vojnih invalida 2022. s Federalnim zavodom za zapošljavanje i Službom za zapošljavanje HNK-a. Finansijska sredstva potrebna za realizovanje tog sporazuma su 400.000,00 KM i biće osigurana na način da će Ministarstvo za pitanja boraca osigurati iznos od 250.000,00 KM, a Federalni zavod za zapošljavanje putem Službe za zapošljavanje HNK-a preostalih 150.000,00 KM.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je danas usvojila Odluku o proglašenju poljoprivrednih sajmova, manifestacija i izložbi od značaja za HNK u 2022. godini. Usvojena je i Odluka o usvajanju Programa utroška novčanih sredstava u iznosu od 150.000,00 KM za podršku sajmovima, manifestacijama i izložbama od značaja za HNK. Tom odlukom, u svim jedinicama lokalne samouprave podupiru se manifestacije čija je svrha prezentovanje i promovisanje poljoprivrednih proizvođača i prerađivača s prostora HNK-a te stvaranje povoljnijeg ambijenta i mogućnosti za razvoj i poticaj poljoprivrede kao osnovne grane privrede u HNK.

Vlada je usvojila Izvještaj o izvršenje Budžeta i Izvještaj o izvršenju Tekuće rezerve za period od 1. januara do 30. juna 2022. godine. Tokom rasprave istaknuto je da se sve budžetske obaveze izvršavaju uredno i na vrijeme, što potvrđuje realno planiranje Budžeta za 2022. godinu. Također, Vlada je razmotrila i Izvještaj o radu Inspektorata Ministarstva privrede za isti period.

  NISU STVORENI ZA LJUBAV DO KRAJA ŽIVOTA Ovi horoskopski znakovi imaće najmanje dva braka

radiokonjic.ba

30.08.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]bih.net.ba

[email protected]

+387 36 726 267

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

U tijeku prijave za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije za poljoprivrednu proizvodnju

U okviru projekta EU4AGRI, koji financira Europska unija, objavljen...

DNEVNI HOROSKOP ZA 7. DECEMBAR Pred Rakovima novi životni okršaji, za Vage uspješan poslovni dan

OVAN Posao Osjećate snažnu potrebu da dominirate na poslu i u...

Sveti Nikola posjetio djecu na Klinici za dječje bolesti SKB-a Mostar

Humanitarna akcija pod nazivom “Kad se male ruke slože,...

SSS BiH: Sindikalna potrošačka korpa za novembar 2022. godine 2.986,85 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne...

CK Općine Posušje: Našem sugrađaninu hitno potrebna krv krvne grupe 0 negativna!

Crveni križ Općine Posušje poziva se dragovoljne darivatelje krvi...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo