Oglasila se mostarska tvrtka zbog kadmija u krumpirima

Tvrtka Marinada d.o.o. Mostar oglasila se priopćenjem za javnost povodom informacija objavljenih u medijima da je fitosanitarna služba Republike Hrvatske prošlog tjedna vratila pošiljku bioorganskog krumpira koji je sadržavao povećan udio kadmija te istaknula kako su te informacije u najvećem dijelu nepotpune i netočne.

Naime, najveći dio krumpira koji je izvezen u Hrvatsku u potpunosti je ispravan i pogodan za konzumaciju, te sukladno tome nije niti će biti vraćen u Bosnu i Hercegovinu.

Posebno naglašavamo da je naše tržište isključivo u EU i nemamo plasman na tržište Bosne i Hercegovine te da kamioni s bioorganskim krumpirom nisu vraćeni s granice u Bosnu i Hercegovinu, navode iz Marinade.

Informacija o povišenom udjelu kadmija u krumpiru odnosi se samo na manju pošiljku koja je trenutno predmet procedure, s obzirom na to da je na zahtjev kupca dodatno urađeno više laboratorijskih analiza kod najrelevantnijeg zavoda za zdravstvo u Republici Hrvatskoj, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane, koje su pokazale potpunu ispravnost većeg dijela izvezene robe u kojoj se, prema jednoj analizi, nalazi čak 25 puta niža razinu kadmija od dozvoljene, navodi se u priopćenju.

Drugim riječima, kako ističu, udio kadmija analiziran iz cjelokupne pošiljke krumpira debelo varira, te ni na koji način nisu mogli utjecati na njegovu postojanost, a ukoliko se izvrši povrat manje sporne pošiljke, Marinada d.o.o. će obavijestiti nadležne institucije u FBiH, zatražit će dodatne analize, postupiti po nalozima i pravilima struke i sa svim relevantnim institucijama i stručnim licima uložiti maksimalan napor u istraživačkom radu glede rješavanja tekućeg problema.

  Potvrđena optužnica zbog pokušaja krijumčarenja ilegalnih migranata

Želimo javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj, poručiti da razloga za brigu, a još manje za neutemeljene napade za našu tvrtku nema jer sporna manja pošiljka uopće nije stavljena u promet. Ovom prilikom moramo naglasiti da ovakvi napadi i nepotpune informacije kojima se uzbunjuje javnost, najviše štete čine poljoprivrednicima i dugotrajno štete izvozu poljoprivrednih proizvoda iz naše zemlje, poručili su iz Marinade.

Podsjećamo, ranije su iz Agencija za sigurnost hrane BiH objavili kako mjerodavna inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini provode provjere u vezi s pošiljkom organskog krumpira koja je odbijena s granice Republike Hrvatske te da je graničnim kontrolama u navedenoj pošiljci utvrđena prisutnost kadmija iznad maksimalno dozvoljene količine.

Post Oglasila se mostarska tvrtka zbog kadmija u krumpirima je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Skauti se remijem dodatno izdvojili na vrhu ljestvice

Otvaranje proljetnog dijela prvenstva u Premijer ligi je za...

Higijenski paketi za ležeće pacijente onkološke klinike u Zenici povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka

Tradicionalna akcija „Jedan paketić za jedan osmijeh“  već nekoliko...

Raspodjela sredstava iz EU: Evo tko će dobiti po 600 KM

Tijekom prva dva mjeseca ove godine trebali bi biti...

Održan tečaj priprave za brak u Livanjskom dekanatu

U subotu 4. veljače 2023. upriličen je cjelodnevni tečaj...

Tko će dobiti po 600 KM od EU?

Tijekom prva dva mjeseca ove godine trebali bi biti...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo