Održana radionica „Putem Zukinih karikatura“

Povodom 103. godišnjice od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura upriličena radionica „ Putem Zukinih karikatura“ za učenike likovne sekcije Druge osnovne škole Konjic

Centar za kulturu NU Konjic u sklopu manifestacije „Teatar baština 23“, a povodom 103. godine od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura, organizuje prigodan program.

Manifestacija je počela danas u rodnoj kući Zuke Džumhura, gdje je održana likovna radionica „Putem Zukinih karikatura“ za učenike likovne sekcije „Druge osnovne škole Konjic“.

Akademski grafičar i voditelj održane radionice, Dino Džumhur naveo je da je održavanje radionice postalo tradicija.

„Cilj radionice je da se djeca upoznaju sa likom i djelom Zuke Džumhura. Baziramo se na karikaturi po čemu je on bio poznat, a djeci su zanimljivi crteži i karikature koje je Zuko radio. Ovo je jedna vesela radionica gdje se i mi sa njima družimo i zabavljamo, svake godine nam dolaze druga djeca. Posebno je značajno da se djeca uključuju u program obilježavanja godišnjice. Zuko Džumhur je velika ličnost koja je uradila mnogo toga u umjetnosti, tako da djeca treba da poznaju ko se rodio u istom mjestu gdje su i oni. Ja se potrudim da djeci objasnim osnovne crtačke tehnike, zanimljivo je i interesantno“- kazao je Džumhur.

Održana radionica „Putem Zukinih karikatura“

Učenici petog razreda Druge osnovne škole Konjic nisu krili radost i znatiželju tokom boravka u Zukinoj kući, a kada je riječ o karikaturama svi su se složili da im je to najljepši dio onoga štu su danas vidjeli. Učiteljica Asja Alikadić istaknula je važnost održavanja nastave i van školskih klupa.

„Dovela sam učenike petog razreda, koji već sada mnogo toga znaju, učili su o svom užem i širem zavičaju, danas uče o svojoj domovini. Jako je bitno da se djeca kroz ovakve praktične stvari upoznavaju i dijele tradicije naših predaka. Na ovaj način izvan školskih klupa imaju priliku vidjeti, doživjeti i na kreativan način mogu dati svoj doprinos. Mislim da je ovo jedan divan način da djeca upoznaju kulturu svog zavičaja. Djeca su zainteresovana i vole praktičan rad.smatram da bi više nastave trebalo organizovati i van škole. Prema planu i programu izučavamo o svim značajnim ličnostima našeg područja, a na ovakav način uvijek se sazna i nešto novo“ – navela je učiteljica Asja Alikadić.

održana radionica „putem zukinih karikatura“
Održana radionica „Putem Zukinih karikatura“

U sklopu manifestacije posjetioci će imati priliku 24. septembra posjetiti rodnu kuću Zuke Džumhura, kada će biti organizovan Dan otvorenih vrata, kao i prisustvovati promociji knjige „Andrićev skriveni teatar“ koja će biti održana u Bosanskoj sobi NU Konjic 25. septembra.

radiokonjic.ba

21.09.2023.

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO