back to top

Održan koncert “Sejfullah&prijatelji”

Manifestacija „Večeri duhovne muzike/iskustva bh višeglasja“ zvanično je otvorena večeras koncertom „Sejfullah&prijatelji“, koji je održan na Kamernoj sceni Narodnog univerziteta Konjic. U ime Grada Konjica, prisutne je pozdravila Biljana Handžo, stručna saradnica za kulturu, izrazivši zadovoljstvo održavanjem manifestacije koja 17 godina njeguje duhovnu muziku kroz iskustva bh višeglasja. Hor „Sejfullah“ je izveo numeru „Kad srce salavat donese“, autora Elmasa Alića, njihovog člana koji je preminuo prošle godine, dok je Elmin Sultanić, izveo numeru „Sumejje“, autora Esada Bajića.

Hor “Sejfullah”

Benjamin Mušinović, u ime hora, prigodnim riječima je evocirao uspomene na članove koji više nisu sa njima, Elmasa Alića, Admira Mešukića, Edina Šćukulja i dirigenta Ragiba Habibiju, a koji su dali nemjerljiv doprinos uspješnom postojanju i radu hora “Sejfullah”. Preostali dio programa bio je posvećen gostima,  prijateljima hora „Sejfullah“, a ovog puta to su bili braća Teofilović, blizanci Ratko i Radiša, iz Beograda. Prvi put su nastupili u Konjicu, a publiku su oduševili izvođenjem tradicionalnih i skoro zaboravljenih pjesama s područja Balkana. Pjesme izvode na jedan od najtežih način, kako su kazali, kada se dva glasa spoje u jedan, odnosno a cappella dvoglasom, prenoseći nevjerovatnu emociju na publiku, koja je to nakon svake pjesme nagradila gromoglasnim aplauzom. Ovaj muzički dvojac, nije krio sreću i zadovoljstvo uspješnim nastupom u Konjicu, te su rado podijeli i svoje utiske.

održan koncert "sejfullah&prijatelji"
Braća Ratko i Radiša Teofilović

„Publika je sa toliko emocija pratila koncert da je to i za mene bilo potpuno iznenađenje. Svi zajedno smo doživjeli divnu večer, nezaboravnu, koja se pamti“-rekao je Ratko, a slične utiske večeras je stekao i njegov brat Radiša kazavši da je atmosfera bila jako topla i dirljiva. Na pitanje ko su braća Teofilović, on nam je kazao da su to „čuvari sna“.

„Naš prvi album zove se „Čuvari sna“, koji nosi ime po jednoj slici, našeg pokojnog prijatelja Milana Tucovića, slikara, a naslov je tom disku dao poznati rock kritičar, publicista i novinar, Petar Peca Popović. Možda je on najbolje u tom predgovoru i napisao da smo mi ljudi koji čuvaju san o nečemu zaboravljenom. To je u to vrijeme 1999.godine, kada je izašao disk, bilo kao neko „oglašavanje u pustinji“, jer su tada bili neki drugi stilovi, pridavala se važnost nekim drugim stvarima, a ne muzici. No, mi muziku nosima u nama i mi nju živimo“-kazao je Radiša.

održan koncert "sejfullah&prijatelji"
Konjička publika je uživala u večerašnjem koncertu

Ove godine braća Teofilović obilježavaju 30 godina muzičkog rada. Počeli su 1983. u gradskom horu u Čačku, sa 18 godina, a poslije kada su nastavili samostalno nastupati, počeli su izvoditi tradicionalne pjesme u nekom novom ruhu. Nastupali su širom svijeta i, kako kažu, za njihovu muziku ne postoji jezička barijera, jer svi uživaju u muzici i pjesamam koje izvode s puno emocija. Do sada su snimili šest albuma, a povodom 30 godina uspješne karijere, planiraju održati veliki koncert u rodnom Čačku, a nakon toga slijede i nastupi u Beogradu, Novom Sadu i Banja Luci, kao i nove saradnje i snimanja.

Benjamin Mušinović, direktor NU Konjic, kazao je da su uspjeli program „Večeri duhovne muzike/iskustva bh višeglasja“ obogatiti nastupom braće Teofilović.

Večeras smo samo jednim dijelom uspjeli dotaknuti taj čudni, mistični svijet duhovnosti braće Teofilović. Njihova sehara krije toliko napjeva, zvukova i ljepote, da trebaju čitave akademije nauke da proniknu u sve to“-naveo je Mušinović.

Koncert „Sejfullah&prijatelji“ pomogao je BH Telecom, a cijelu manifestaciju su podržali Grad Konjic i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Generalni medijski pokrovitelj je Radio Konjic.

Program se u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Konjic, nastavlja u petak, 27.oktobra u Kino sali, kada će koncert „Merhaba, ej, naše Resule“, održati Armin Muzaferija.

radiokonjic.ba

16.10.2023.

samra@radiokonjic.ba

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO