back to top

Od legende do otkrića nekrople

Predsjednik MZ Glavatičevo, Emin Hebibović na lokalitetu Kličci otkrio nekropolu.

Foto:Emin Hebibović

Svi koju poznaju Emina Hebibovića, predsjednika MZ Glavatičevo znaju da ovaj zaljubljenik u kulturno- historijsko naslijeđe naše domovine, aktivno djeluje na području svoje mjesne zajednice vrijedno tragajući i bilježeći lokacije nekropola. Pa je tako, na lokalitetu Kličci otkrio 50. nekropolu i zabilježio 1053. stećak na području Glavatičeva. Za radiokonjic.ba otkriva šta ga je to potaknulo da istraži baš ovaj lokalitet.
“Svaka priča ima svoj razlog postojanja i ne prepričava se tek tako godinama. Moj 80-godišnji prijatelj koji živi u Sarajevu, a porijeklom je iz Glavatičeva ispričao mi je šta mu je nekada govorio njegov otac. Naime, stari su govorili da se na tom lokalitetu koji su oni zvali “Grčka kuća” u noći može vidjet plamen, a prema legendi to je znak da na tom mjestu postoji zlato koje se ne smije dirati jer nosi prokletstvo. Tako kaže legenda- a meni je to bio dovoljan razlog da istražim taj teren i da na kraju pronađem nekropolu” kazao je Hebibović.

od legende do otkrića nekrople
Foto: Emin Hebibović

“Radi se o jednoj građevini i stećku unutar nje. Građevina je 5×7 metara, postavljena precizno u pravcu istok-zapad, a stećak se nalazi u njenom sjeveroistočnom uglu, postavljen u pravcu sjever-jug” pojašnjava Hebibović.

Da bi svi kulturno-historijski spomenici bili adekvatno zaštićeni ali i posjećeni potrebni su putevi koji vode ka njima te uređenje tih područja, poručio je Hebibović koji svoja dosadašnja istraživanja i prikupljene podatke jednog dana planira publicirati.
“Mi imamo neprocjenjivo kulturno-historijsko blago koje nismo valorizovali onako kako možemo i trebamo. Mislim da je to jedan resurs koji treba da nađe svoje mjesto i da bude posebna turistička atrakcija. U svakom slučaju, ovo što ja radim imam namjeru objaviti kroz određenu knjigu ili brošuru, nisam siguran još uvijek, ali će biti obimno. Još uvijek radim na prikupljanju podataka, pa nisam odlučio u kojoj formi će ugledati svjetlo dana. “

Predsjednik MZ Glavatičevo, prikuplja materijal za kandidaturu Glavatičeva za Listu najljepših sela u BiH, te poziva sve turističke subjekte, pravna i fizička lica sa područja MZ Glavatičevo da na e-mail emin.vrutak@gmail.com dostave kratak opis svoje ponude sa fotografijama i kontaktom.

radiokonjic.ba

18.10.2023.

radiokonjic.ba

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO