Obilježena 30. godišnjica operacije „Koverat“

Koordinacija boračkih udruženja Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je u mjestu Luke, Trnovo, polaganjem cvijeća i učenjem Jasina obilježila 30. godišnjicu operacije “Koverat” pod nazivom „Hercegovci na braniku Bosne“.

Obilježena 30. godišnjica operacije „Koverat“

Obilježavanju su prisustvovale porodice šehida, predstavnici boračkih udruženja, izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine, kao i drugi građani.

Obilježavanje je počelo obilaskom šehidskog mezarja na Velikom polju prigodnim obraćanjem jednog od učesnika operacije, tadašnjeg komadanta brigade “Bregava” Stolac Bajre Pizovića, nakon čega je položeno je cvijeće na spomen obilježju Veliko polje, na čijim su kamenim portalima uklesana imena 427 šehida, poginulih i umrlih boraca, od toga 51 iz ove operacije.

Obilježavanje je nastavljeno u rejonu Luke-Trnovo, sa mjesta odakle su borci IV kopusa ARBiH 19.12.1992 upućeni na izvršenje zadatka.

Čas historije u ime organizatora, pored spomen obilježja koje je još u fazi izgradnje, je održao Esad Bajić, a nakon njega prigodnim riječima se obratio učesnik operacije, sada pomoćnik ministra za boračka pitanja HNK, Halil Ćućurović. Nakon obraćanja je proučen  Jasin pred dušu šehida.

Ovom prilikom prisutni se se posjetili da je borbena operacija Armije Republike Bosne i Hercegovine “Koverat” dugo pripremana, te da je bila do tada najozbiljniji poduhvat u deblokadi opkoljenog Sarajeva. Na izvršenje zadatka na jahorinsko-trrebevićki pravac upućeno je oko 400 boraca IV korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U toj akciji, 51 borac iz Hercegovine je poginuo na padinama Jahorine u pokušaju razbijanja agresorskih linija oko Sarajeva. Još uvijek nisu pronađeni posmrtni ostaci njih 17.

„Danas na ovom mjestu došli smo da se prisjetimo i umjesto njih progovorimo. Hoćemo da se pamte i po dobru sjećaju bosanski šehidi čija su imena ispisana na ovoj mermernoj ploči” – poručeno je na obilježavanju.

obilježena 30. godišnjica operacije „koverat“
Obilježena 30. godišnjica operacije „Koverat“

U ovoj akciji poginula su 22 borca brigade “Neretvica” – Buturović Polje:

Mustafa Ahmić, .

Rešid Boloban,  

Elvir Čustović,  

Ibrahim Džino 

Halis Jahić,  

Nihad Kezo,  

Rašid Kurtović,  

Hismet Miljević, 

Asim Mustafić,  

Ejub Nefer, 

Ibrahim Nezić,  

Mirsad Padalović,  

Nesib Perva,  

Alija Poturović, .

Enver Turković,  

Junuz Šabanović,  

Senadin Šišić,   

Mujo Šoljić, 

Nusret Šoro,  

Ćazim Veljković, 

Ismet Zatega,  

Suljo Žiko.

obilježena 30. godišnjica operacije „koverat“
Obilježena 30. godišnjica operacije „Koverat“

Izvor: JOB-Branilaca Konjica

Foto: JOB-Branilaca Konjica/Boračko udruženje Klis – BUK-

18.12.2022.

radiokonjic.ba

eKatalozi

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO