Obilježavanje međunarodnog dana Lešinara

Svake godine 3. rujna u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan Lešinara. Ove godine Omladinski klub Novi Val Blagaj i Ornitološko društvo Naše ptice povodom toga obilježavaju 16 godina od početka projekta reintrodukcije bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu. 

Međunarodni Dan lešinara ima za cilj ukazati na vrlo teško stanje populacije lešinara u Bosni i Hercegovini ali i generalno u svijetu. Također, ovo je prilika da se ukaže na faktore koji djeluju na opstanak ove skupine ptica.

Najpoznatiji predstavnik ove skupine ptica u Bosni I Hercegovini je bjeloglavi sup (Gyps fulvus). Bjeloglavi sup je jedna od najvećih ptica koje lete. Dugačak je 95-105 cm, a u nas je težak najčešće između 8 i 9 kilograma. Nekim je jedinkama raspon krila dosezao gotovo 3m, ali u većine je između 2,50 i 2,70 metara. Evoluirali su kao ptice koje se hrane isključivo uginulim životinjama, uglavnom leševima krupnih sisavaca.

Krajem prošlog stoljeća, u Hercegovini su se izdvajale četiri kolonije ovog lešinara i to: na izvoru Bune u Blagaju,  planine Hrgud kod Stoca,  u kanjonu rijeke Neretve kod Žitomislića i u Popovom polju. Prilikom monitoringa u vrijeme gniježđenja 1983. i 1984. godine, na ovim lokalitetima lokaliteta, ustanovljena je populacija za koju se procjenjuje da je brojala oko 30 parova.

Jedna od najimpresivnijih kolonija je bila ona iznad Tekije u Blagaju. U Blagaju je došlo do trovanja supova 1991 god, kada je čovjek, da bi odbranio svoje stado koza od vukova, otrovao jednu kozu u nadi da će otrovati vuka. Međutim, otrovao je skoro sve supove koji su nastanjivali to područje.

  Prijem za novu generaciju učenika Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru

Omladinski klub Novi val od 2007 godine radi na povratku bjeloglavih supova na njihova prirodna staništa tj. područje Blagaja.

Novi Val Blagaj i Ornitološko društvo Naše ptice Vas pozivaju u Eko centar Blagaj na dan otvorenih vrata povodom Međunarodnog dana lešinarta. Ovom prilikom građani će imati priliku da se upoznaju sa stanjem lešinara u Bosni i Hercegovini, kao i na problem trovanja životinja koji je jedna od glavnih uzroka nestanka lešinara u Bosni I Hercegovini.

Program će se realizirati 3.rujna u terminu od 10:30 do 13:00 sati.

Obilježavanje međunarodnog dana Lešinara

Obilježavanje međunarodnog dana Lešinara Običan radio.

www.obican.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

DNEVNI HOROSKOP ZA 29. NOVEMBAR Bik će imati probleme na poslu, ljubav cvjeta kod Riba

Ovan Posao: Bilo da je riječ o dodatnim zadacima ili...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo