NU Konjic: Večeras promocija dramskog djela “Priviđenja iz srebrenog vijeka”

Večeras sa početkom u  19 sati u Muzeju drvorezbarstva “Zanat” u Konjicu,  Narodni Univerzitet Konjic na završnici repertoara manifestacije “Teatar baština ’22” priređuje promociju dramskog djela “Priviđenja iz srebrenog vijeka”, Almira Bašovića na: bosanskom i u prevodu na albanskom, češkom, engleskom, francuskom, holandskom, italijanskom, makedonskom, njemačkom, slovenskom i farsiju (perzijskom) jeziku.

Učesnici i govornici će biti: Almir Bašović, Dijana Hadzizukić, Gorana Mlinarević, Amar Imamović, Esad Bajić, Elmin Sultanić, Dino Kerić, Ena Osmanović, Orhan Nikšić i Benjamin Mušinović

U multimedijalnom program sudjeluju: Adis Lukach, Emine Jashari, Elvedina Mujala, Šejla Lepara, Amira Bubalo, Šefika Hebibović, Nino Begtašević, Veton jashari, Mak Kapetanović i Muamer Ćukle

Dramski tekst je objavljen u zasebnoj knjizi na svim navedenim jezicima u izdanju BZK “Preporod”.

O autoru:

Almir Bašović rođen je 1971. godine u Sarajevu. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje predaje kao vanredni profesor na Odsjeku za komparativnu književnost i informacijske znanosti. Sudjelovao je u priređivanju zbornika Drama i vrijeme (Sarajevo, 2010) i Život, narativ sjećanje: prof. dr. Nirman Moranjak-Bamburać (Sarajevo, 2017). Objavio je stručne knjige o drami i pozorištu pod nazivom Čehov i prostor (Novi Sad, 2008; slovensko izdanje: Ljubljana, 2013) i Maske dramskog subjekta  (Sarajevo / Zagreb, 2015) te knjigu studija Kalemi i biljezi (Zagreb, 2020).

Autor je pet pozorišnih komada objavljenih u knjizi Četiri i po drame (Sarajevo, 2018). Drame su mu prevođene na jedanaest jezika, a izvođene su u Sarajevu, Zenici, Beču, Brnu, Beogradu, Tuzli i Skoplju. Za svoj pedagoški i naučni rad na Akdemiji scenskih umjetnosti u Sarajevu dobio je Nagradu “Dr. Razija Lagumdžija”. Drama Priviđenja iz srebrenog vijeka je u izboru Evropske teatarske konvencije (ETC) uvrštena među 120 najboljih suvremenih evropskih komada, a na Festivalu bh drame u Zenici, 2004. godine, proglašena je za najbolji izvedeni dramski tekst. Za knjigu Četiri i po drame dobio je nagradu Kočićevo pero. Član je Društva pisaca i P. E. N. centra u BiH.

  Škola fudbala “Bambino” uspješno djeluje već jedanaest godina

radiokonjic.ba / NU Konjic

20.12.2022

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo