Novim povećanjem rastu najniže, ali i dio razmjernih mirovina u FBiH

Iako minimalnu mirovinu preko Zavoda MIO FBiH prima oko 200.000 umirovljenika, broj onih koji mogu očekivati isplatu uvećane mirovine je nešto veći.

Uz korisnike najniže mirovine, koji će mirovinu za studeni dobiti uvećanu za 5 posto, istom se mogu nadati i umirovljenici koji su do sada primali mirovinu u visini od 424,43 do 445,65 KM, koliko će ubuduće iznositi najniža, piše Večernji list.

Ovo uvećanje je logično s obzirom na to da samostalna mirovina u FBiH nakon najavljenog povećanja od 5 % ne može iznositi manje od minimalne, odnosno od 445,65 KM. Dakle, onim umirovljenicima koji trenutačno primaju 430 KM, mirovina za studeni neće se povećati za pet posto, nego samo do iznosa najniže mirovine u FBiH. Osim toga, povećat će se i dio razmjernih mirovina.

Kako su objasnili iz Zavoda, povećanje mogu očekivati i korisnici razmjerne mirovine koji primaju isključivo mirovinu od bh. Zavoda, a koji su ostvarili pravo na isplatu razlike mirovine do iznosa minimalne mirovine u FBiH. Podsjetimo, odlukom Vlade FBiH utvrđeno je povećanje iznosa najniže mirovine u iznosu od 5 %, počevši od obračuna mirovine za studeni 2022. Tako će u prosincu korisnici najnižih mirovina dobiti 445,60 KM, 20,20 KM više nego u studenome.

Riječ je o trećem rastu mirovina u ovoj godini. Prvo uvećanje bilo je uz isplate mirovine za travanj. Mirovine su tada rasle za 7,3 %, odnosno najniža mirovina je s 382,18 KM porasla na 410,08 KM. Riječ je o povećanju od 27,90 KM. Potom je Vlada donijela odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina čija je primjena počela od isplate mirovina za lipanj. Mirovine su se povećale za još 3,5 %, čime je najniža mirovina dosegnula trenutačni iznos od 424,43 KM.

  Svjetlosna rijeka sjećanja u Vukovaru

Primjenom najavljenog povećanja od 5 % najniže mirovine će u ovoj godini ukupno porasti za 63,42 KM. Rast mirovina bio je neizbježan s obzirom visok rast cijena osnovnih životnih namirnica. Novo redovito povećanje umirovljenici mogu očekivati u travnju iduće godine jer je tako propisano zakonom, piše Večernju list.

Usklađivanje se vrši u visini zbroja 50 % postotka porasta potrošačkih cijena i 50 % postotka porasta realnog BDP-a u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini.

U travnju iduće godine prvi put usklađivanje, odnosno rast mogu očekivati i umirovljenici koji primaju najviše mirovine u iznosu od 2174,48 KM. Kako se navodi u Zakonu o MIO FBiH, najviše mirovine neće se usklađivati/povećavati sve dok najniže ne dosegne jednu petinu iznosa najviše mirovine. Budući da će uz posljednje povećanje najniža mirovina iznositi 445,65 KM, a jedna petina od 2174,48 KM je 434,80 KM, ispunili su se uvjeti za rast i ovih mirovina.

Post Novim povećanjem rastu najniže, ali i dio razmjernih mirovina u FBiH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

TEŠKO DA ĆE USPJETI BILO KOGA DA NASMIJU Horoskopski znak koji jednostavno ne zna za humor

Astrolozi manjak humora kod ovog znaka pripisuju tome što...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo