Novi trendovi: Iz Neuma se ide preko granice u kupovinu, a u Neum susjedi dolaze organizirati proslave

Jeftinije gorivo, kava, prehrambene namirnice, odjeća i obuća godinama su bili razlog što su Hrvati vikende i slobodne dane povodili u BiH. Pogranični dijelovi BiH živjeli su od trgovine. Među nekadašnje šoping-gradove južnog dijela Jadrana svakako se ubraja Neum, u čijim su se trgovinama svakodnevno smjenjivale stotine stanovnika okolnih hrvatskih mjesta. Po “spizu” se dolazilo i organizirano autobusima, čak i s udaljenih dubrovačkih otoka. A kako i ne bi kada su cijene u odnosu na one u dubrovačkim trgovinama bile i upola niže. Danas je situacija obrnuta, piše Večernji list BiH.

Znatne uštede

Neumljani, Čapljinci, Gruđani, Ljubušaci, pa i Mostarci sve češće u nabavu idu u Hrvatsku. Zbog previsoke inflacije i enormnog rasta cijena Vlada Republike Hrvatske donijela je paket mjera kojima je, među ostalim, od 1. travnja ove godine stopa PDV-a na hranu smanjena s 13 na 5 posto. I to na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti te dječju hranu. Stopa PDV-a smanjena je s 25 na 5 posto na troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticide) te na maslac i margarin.

Ovaj potez osigurao je niže cijene većine životnih namirnica na policama hrvatskih trgovačkih centara u odnosu na one u BiH. Uz to, kupcima iz BiH i dalje ostaje mogućnost povrata poreza na kupljenu robu ako je račun u vrijednosti od najmanje 100 eura, čime se dodatno umanjuje cijena kupljenih proizvoda.

  FOTO | U Neum oslikan mural s likom generala Slobodna Praljka

Podsjetimo Vijeće ministara BiH je 2018. godine, na prijedlog Uprave za neizravno oporezivanje, donijelo odluku o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja uvoznih i izvoznih davanja radi usklađivanja s odgovarajućim carinskim propisima Europske unije. Odlukom je, među ostalim, propisano da putnik, u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH, u osobnoj prtljazi može prenijeti nekomercijalnu robu bez plaćanja uvoznih davanja u vrijednosti do 600 KM.

– Već godinama kupujem u Hrvatskoj i tražim povrat poreza. Na račun od nekih 1200 kuna (oko 300 KM) dobijem povrata oko 200 kuna ili više, ovisno o tome što kupujem, odnosno kolika je stopa PDV-a na kupljenu robu – kaže Čapljinka Ana kojoj je do prvog većeg trgovačkog lanca u Hrvatskoj potrebno desetak minuta vožnje. U posljednje vrijeme, kaže, u Hrvatskoj kupuje i meso jer je značajno jeftinije nego u BiH.

Pad prodaje i trgovine

– Ranije sam meso kupovala isključivo u BiH, međutim, sada ga kupujem u Hrvatskoj jer je razlika u cijeni ogromna. Jeftinije je sve – od teletine, svinjetine do junetine – objašnjava žena koja najčešće kupuje u Lidlu i Konzumu jer, navodi, imanju najbolju ponudu, no nerijetko po neke artikle ode i do Plodina ili Neretvanca.

– Svaki tjedan idem u Metković kako bih u Lidlu kupio sve potrebno. Od početka godine kupujem sve u Hrvatskoj – od ulja, mlijeka, brašna, suhomesnatih proizvoda, higijenskih potrepština do svježeg mesa. Prema našem izračunu, mjesečno dosta uštedimo u odnosu da iste namirnice kupujemo u BiH – kazao nam je mlađi Mostarac koji naglašava kako su na akcijama u trgovačkim lancima u Hrvatskoj cijene izrazito niže, dok su u BiH sniženja na akcijama, osobito hrane, neznatna.

  FOTO | Župa Gospe od Zdravlja Neum na hodočašću u Italiji

Neum – poželjno odredište za organizaciju različitih proslava

Kada je pak riječ o Neumu, zbog pada prodaje trgovine i butici preorijentirali su se u smještajne prostore za iznajmljivanje, što se pokazalo dobrim potezom jer je ove godine sezona trajala dulje nego ikada, a tražio se krevet viška. Uz domaće, najčešći gosti bili su Slovenci, Nijemci i Austrijanci, a trenutačno se u jedinom bh. gradiću na moru odmaraju Korejci. Ovom gradiću ne nedostaje ni jednodnevnih izleta, i to mahom posjetitelja koji su ranije dolazili u kupnju, samo su sada razlozi za boravak drugačiji.

Naime, sve veći broj mještana Dubrovnika i okolnih mjesta za uživanje u dobroj hrani i piću bira upravo Neum. Cijene u ugostiteljskim objektima su, kažu, višestruko niže, a kvaliteta i ambijent jako dobri. Tako je nekadašnja šoping-meka danas postala omiljeno odredište stanovnika Hrvatske koji tu rado dolaze organizirati proslave rođendana, zaruka, krštenja, ali i obiteljske ručkove ili večere.

Objava Novi trendovi: Iz Neuma se ide preko granice u kupovinu, a u Neum susjedi dolaze organizirati proslave pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo