Nove marke HP Mostar „Božić 2022. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2022.

            Prosinac je mjesec koji obiluje lijepim običajima i protječe u blagdanskom darivanju, a prvo darivanje je za blagdan Svetoga Nikole, 6. prosinca. Jedna priča o sv. Nikoli kaže da je njegov susjed imao tri lijepe kćeri koje se nisu mogle udati jer su bile siromašne. Molile su za spas svoje časti jer ih je otac htio prodati. Saznavši za to, sv. Nikola je odlučio pomoći im. Napunio je vrećice zlatnicima i spustio ih kroz dimnjak, a oni su upali u čarape koje su se sušile na ognjištu.  

         

Druga priča kaže da je živio u šumi pored sela u kojem su živjela siromašna djeca. Imala su samo jedan par čizmica koje su čistila i pazila, a na imendan sv. Nikole bi ih navečer stavila u prozor. U svaku čizmicu sv. Nikola bi stavio drvenu igračku koju je sam napravio. Kad je ostario i više nije mogao ići u selo, mame nisu htjele da im djeca budu tužna. Na imendan sv. Nikole u čizmice bi stavile ono što su imale: orahe, jabuke, šarene bombone.

            Radost Božića obasjava ljude u svim tradicijama koje smo naslijedili od naših predaka. Bog nam je sebe darovao postavši čovjekom i rodivši se u Betlehemu, donio je radost Božića u cijeli svijet. Slaveći Božić s obitelji, prijateljima i svim ljudima dobre volje darujemo cijelome svijetu radost koja traje.

  Otvorena izložba Eko kolonija 2022.
Nove marke HP Mostar „Božić 2022. i Nova godina“

Ovo izdanje koje autorski potpisuje Ernesto Markota, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

Nove marke HP Mostar „Božić 2022. i Nova godina“ Običan radio.

www.obican.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

DOBRO vam hladno i razmjerno vedro nedjeljno jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je minus 4 stupnja, puše bura i hladnoća...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo