back to top

Najhladnija rijeka na svijetu – Neretva

Rijeka Neretva je jedna od prirodnih simbola Hercegovine.

Neretva je duga 230 km, predstavlja najdužu pritoku Jadranskog mora s istočne obale.

Portal Science Blurtit iz Velike Britanije navodi da je Neretva najhladnija rijeka na svijetu. Sliv rijeke zauzima ukupnu površinu od 10.386 četvornih kilometara. Njena temperatura ljeti je obično oko 7 °C.

 Izvire u planinskim predjelima visoke Hercegovine, tačnije ispod planine Jabuke (ogranka Zelengore). S pritokama čini zasebnu prirodnu cjelinu i jedinstven ekosistem u ovom dijelu svijeta.

Ova visoka nadmorska visina njenog izvora pridonosi izuzetno hladnim temperaturama, koje su u prosjeku malo iznad tačke smrzavanja. Hladne temperature rijeke koncentrirane su u Gornjoj Neretvi.

Neretva se smatra i krškom rijekom.

najhladnija rijeka na svijetu - neretva
Najhladnija rijeka na svijetu

Porijeklo imena

Porijeklo imena Neretve veže se za drevne Rimljane. U starim geografskim kartama upisan je naziv Narenta kao ime današnje rijeke Neretve.

Riječ Narenta se smatra da je ilirskog porijekla.

Stručnjak za porijeklo riječi Adrian Room spominje korijen riječi Nar što prema njemu na iberijanskom jeziku znači rijeka.

 Također je važno spomenuti da su drevni Rimljani u svom popisu ilirskih klanova uvrstili i klan po imenu Narensii.

Postoje i mišljenja da korijen naziva Neretva ima svoje porijeklo u ilirskom jeziku.

Pretpostavlja se da su liri na prostore oko Neretve stigli znatno ranije od Rimljana. Tako Neretva i Narenta proizilazi iz ilirskog NERA-ETWA što znači božanska voda (Božanska rijeka).

Naziv drevnog grada Narone podignutog na obalama Neretve također se dovodi u vezu sa riječi Narenta.

Legenda kaže da su Neretvi ime dali drevni Kelti ugledavši rijeku smaragdno zelene boje kako se moćno probija kanjonom uzviknuli su ”Nera – Etwa!”

najhladnija rijeka na svijetu - neretva

Izuzetan prirodni značaj


Rijeka Neretva ima izuzetan prirodan značaj. Za vrijeme srednjovjekovne Bosne na hercegovačkoj ljepotici bilo je izgrađeno brodogradilište na području Počitelja.

Neki je nazivaju hercegovačkim Nilom. Neretva je jedina kraška rijeka koja je uspjela savladati poniranje.

Zbog njenog iznimnog hidroenergetskog potencijala, izgrađene su hidroelektrane Jablanica, Grabovica, Salakovac i Mostar.

Nekada je važila za jednu od najbistrijih i najčistijih rijeka, no to danas i nije baš tačno. Nažalost, ispuštanje otpadnih voda u Neretvu ima negativnog uticaja na njenu faunu ali i na okoliš.

Pogledajte nevjerovatne prizore kanjona Neretve.

Zašto Mostarci izbjegavaju kupanje u Neretvi svakog 2. augusta možete pročitati OVDJE.

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO