back to top

Narodna nošnja Jure Miloš i Ivana Baraća osvojila drugo mjesto na manifestaciji “Obnavljamo baštinu”

KUD „Lovor“ iz Trnjana i Centar za tradicijsku kulturnu baštinu iz Zagreba, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, već trinaestu godinu za redom organizirali su manifestaciju „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih i restauriranih narodnih nošnji”.

Revija je održana u subotu, 14. listopada 2023. godine u Trnjanima kod Slavonskog Broda.

Cilj ove manifestacije, koja je jedina ovakve vrste u Hrvatskoj, je potaknuti tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izradu narodnih nošnji.

Organizatori su predstavili rekonstruirane, novoizrađene ženske i muške narodne nošnje, kako Hrvatske, tako i ostalih zemalja regije i šire.

Revija je natjecateljskoga karaktera, a sudionici su bili iz pet zemalja i to Hrvatska, BiH, Republika Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Stručni žiri, koji se sastoji od etnologa i folklorista, Ljubica Gligorević, Jasminka Jurković Petras (Republika Hrvatska) i Ivan Terzić (Republika Srbija), uručio je tri nagrade pojedincima, grupama i udrugama koje su sudjelovale u izradi nošnji.

Pravo predstavljanja na reviji imale su nošnje za koje je stručni žiri prethodno procijenio da zadovoljavaju potrebne stručne i estetske kriterije.

Uz pojedince, grupe i udruge koje su sudjelovale u natjecateljskom dijelu revije, program je bio obogaćen nastupima folklornih, pjevačkih te tamburaških skupina.

Narodna nošnja Ivana Baraća i Jure Miloša osvojila je drugo mjesto, a obje nošnje izradio je Ivan Barać.

S obzirom na raskoš svehrvatske nošnje i nošnje drugih naroda i država, zapadna Hercegovina točnije Grude i Široki Brijeg su ušli na mapu vodećih, u najmanjemu, muških nošnji kad je u pitanju izvorno novoizrađena replika, što je veliki uspjeh i stavljanje naše nošnje na odavno zasluženo mjesto.

Ujedno, ovo su jedina dva primjerka koja postoje kod nekoga ako izuzmemo samo po jedan postojeći originalni primjerak iz muzeja. Također, značajno je kako je to baš muška nošnja (ovo je, koliko je poznato, prva nagrada bilo koje vrste izričito za mušku nošnju zapadne Hercegovine) jer se većinom ženske nošnje ističu i natječu, a druga značajnost je što su obje nošnje u privatnom vlasništvu, a ne vlasništvu nekoga društ(a)va ili institucije/a ili više različitih pojedinaca što je gotovo uvijek slučaj s nekim nagrađivanim ženskim nošnjama iz zapadne Hercegovine.

narodna nošnja jure miloš i ivana baraća osvojila drugo mjesto na manifestaciji “obnavljamo baštinu”

Uporan, predan, ustrajan, kvalitetan, mukotrpan, dugotrajan, stručan, suzama natopljen… rad urodi plodom, samo ne odustajte. Zapadna Hercegovina je trajno dignuta iz “pepela” kad su u pitanju izvorne narodne nošnje, istaknuo je Jure Miloš.

Nakon završetka programa goste manifestacije zabavljao Berde bend.

grude-online.info

Post Narodna nošnja Jure Miloš i Ivana Baraća osvojila drugo mjesto na manifestaciji “Obnavljamo baštinu” je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO