Nagrada Mariji Fekete Sulivan za najljepšu priču za djecu

Drugi festival dječje knjige „Stablo na sred svijeta“ nakon uspješno provedenog programa, brojnih radionica, predstavljanja knjiga i književnika, pričaonica i svega što je organizirala Narodna knjižnica Hercegovačko neretvanske županije u Mostaru proglasilo je pobjednika književnog natječaja za najbolju priču za djecu.

Stručno povjerenstvo u kojem su bili akademik Šimun Musa, profesorica dr. sc. Marija Vasilj i književnica Anita Martinac, imali su težak zadatak odabrati najbolju priču između brojnih pristiglih radova iz cijele Bosne i Hercegovine. Konkurencija je bila kao i u prethodnom festivalu oštra i nijanse su utjecale da se izdvoje najbolji radovi.

Nagrada Mariji Fekete Sulivan za najljepšu priču za djecu

Za najbolju priču odabrana je Iza cvjetne ograde koju je napisala vrsna književnica Marija Fekete Sulivan, daleko poznata i izvan granica Bosne i Hercegovine, a čija su djela već prevođena i doživjela su značajnu afirmaciju.

Iz obrazloženja žirija, koji je priču vrjednovao pod šifrom i prije saznanja autorice, istaknuto je „Autor(ica) na prikladan način otkriva doživljaj prirode u kojoj se radnja zasniva na komunikaciji životinja i jednoga gnoma gdje se životinjski svijet predstavlja neiscrpnim vrelom motiva i tajni što će za mladoga čitatelja biti privlačna, izazovna i čarobna tema. U ovoj bajkovitoj priči o životinjama klasično oblikovane forme, životinje su antropomorfno prikazane, a suodnos među njima vođen je postupcima glavnoga lika Bode Monstrumića (gnoma – fantastična bića demonskih svojstava) što odvodi čitatelja u područje fantastične proze recepcijski privlačne današnjoj djeci i mladeži. Priča je uistinu stilski dotjerana, znalački strukturirana, likovi motivirani i logički opravdani, radnja dinamična i dopadljiva, a pouka, budući da se radi o štivu za djecu, nije izostala, nego spontano slijedi s poantom u završnici.“

  ABA: On je MVP 7. kola regionalnog natjecanja
Nagrada Mariji Fekete Sulivan za najljepšu priču za djecuNagrada Mariji Fekete Sulivan za najljepšu priču za djecu

Nagradu je uručila ravnateljica knjižnice Julijana Pavlović, kao i diplome svim sudionicima festivala koji su bili ugošćeni ova dva vesela razigrana dana a riječ je o afirmiranim uspješnim književnicima za djecu koji su stigli iz Sarajeva, Zenice, Banja Luke, Posušja, Širokog Brijega, Mostara i drugim mjesta te svojom pozitivnom energijom rastjerali oblake i dozvali ozareno sunce, a posebna gošća festivala bila je najplodonosnija dječja književnica Sanja Pilić iz Zagreba.

Također su uz dodijeljenu nagradu pohvaljene priče Između četiri kamena autora Jasmina Dorića, Slamko koji je napisala Tatjana Andrejević i Mačkova kuća autorice Jasne Ćorić.

Program je moderirala profesorica Tina Laco a glazbeni doprinos dao je profesor Filip Milošević i mladi glazbenik Slavo Vidak Azinović. Po dojmovima sudionika moglo se zaključiti da se s nestrpljenjem očekuje sljedeći festival.

www.obican.info

eKatalozi

eKatalozi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Dnevni horoskop za 08.02.2023.

Ovan Stalo vam je da budete u toku glavnih događaja,...

Pogledajte koje demografske mjere je predložio HNS BiH

U demografskoj strategiji Hrvata u BiH, koja je u...

LOJO: Nema predaje dok imamo šanse

Ženska Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pred sobom ima...

Mimoza- princeza cvijeća u Neumu dobila svoju ulicu

Mimoza (lat. Acacia dealbata) grmolika je biljka iz porodice...

Preminuo Miroslav Ćiro Blažević

U Zagrebu je u 88. godini života nakon duge...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo