Na Blidinju održani 29. susreti radioamatera Herceg Bosne

Ove godine Zajednica radioamatera Herceg Bosne obilježava 29. obljetnicu osnutka. Tim povodom radioamateri su se okupili u Parku prirode Blidinje.

Uz njihove članove obljetnici su nazočili i mnogi radioamateri iz Hrvatske koji u velikom broju svake godine rado sudjeluju na ovim susretima koji su jedinstveno okupljanje ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

Susrete je otvorio predsjednik radioamatera Herceg Bosne Miroslav Nikše, a nazočnima se obratio, između ostalih, i predsjednik radioamatera Republike Hrvatske Rolando Milin. Direktor Odašiljača i veza Republike Hrvatske Mate Botica je pohvalio je suradnju koju ima s radioamaterima Herceg Bosne, a uvjeren je kako će se ona i u budućnosti razvijati.

Nazočnima se obratio i Počasni dopredsjednik ZRHB prof. dr. Nikola Gamilec koji je podsjetio na ulogu radioamatera u društvu.

Nakon protokolarnog otvaranja susreta, kao i svake godine, održana je radioamaterska prezentacija, a ove godine nazočnima se obratio dipl.ing.el. Josip Slišković s temom ”Aktivnosti radioamatera Herceg Bosne povodom Svjetskog dana radioamatera (WARD)”.

Program se nastavio zajedničkim druženjem uz domjenak i tombolu. U nedjelju je održana sveta misa koja je bila posvećena umrlim i poginulim radioamaterima ZRHB, a koja je služena u crkvi svetog Ilije u Masnoj Luci.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) dobrovoljna je i neprofitabilna udruga građana utemeljena 1993. godine u Širokom Brijegu. Svrha udruživanja bila je ostvarivanje zajedničkih ciljeva i interesa u radioamaterskoj djelatnosti, a u svrhu zadovoljavanja javnih potreba u tehničkoj kulture na razini Hrvatske Republike Herceg Bosne.

  Dado Pršo ulaže u nekadašnjeg prvaka Bosne i Hercegovine?

S pravom možemo reći da je ZRHB udruga koja se među prvima organizirala još za vrijeme Domovinskog rata u BiH, a njeni utemeljitelji su bili ratni vezisti Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih i satelitskih komunikacija, a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini. Kroz radioamaterske tečaje i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radio tehnike, elektronike, a u posljednje vrijeme informatike i računalne tehnike što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini.

ZRHB je kroz višegodišnje djelovanje uz konstantni edukacijski rad omasovilo članstvo tako da trenutno okuplja preko 1.200 članova koji su položili radioamatersku klasu. Među članstvom je veliki broj mladih ljudi koje je privukao ovaj hobi.

U cijelom svijetu radioamateri pomažu u slučajevima raznih katastrofa. Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) posjeduje jedan od najsuvremenijih komunikacijskih sustava veza u ovom dijelu Europe.

Zbog ove spoznaje gorska služba spašavanja za svoje potrebe često koristi radioamaterske repetitore znajući da radioamateri svakodnevno prate i primjenjuju najnoviju tehnologiju u svijetu komunikacija te obično imaju najpouzdaniju repetitorsku komunikacijsku mrežu.

Za vrijeme nedavnog požara na Čvrsnici radioamateri Herceg Bosne su svoja sredstva dali na korištenje Civilnoj zaštiti i Gorskoj službi spašavanja koji su koordinirali svoje aktivnosti putem radioamaterskih repetitora instaliranih na ovom području.

Jabuka.tv/ZRHB

Objava Na Blidinju održani 29. susreti radioamatera Herceg Bosne pojavila se prvi puta na Tomislav City.

  OBAVIJESTI iz Župe svetog Mihovila Tomislavgrad i jedna poučna, nedjeljna priča

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

HŠK Posušje: Kako je popularna močvara u srcu grada izgledala 60ih godina prošlog stoljeća

HŠK Posušje objavio je na Facebooku fotografije stadiona iz...

DOBRO vam oblačno i kišovito nedjeljno jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je 7 stupnjeva C, puše slab vjetar, nebo...

OVNOVI DUHOVITI, BLIZANCI LIJEPI… Saznajte koliko je podznak bitan i šta vam on to određuje

Rođeni u podznaku Ovna Vaš samouvjeren nastup odmah se primjećuje,...

Više nema obustave prometa na cesti Čapljina – Mostar

Promet na magistralnoj cesti M.17, dionica Buna – Tasovčići,...

U ponedjeljak počinje isplata mirovina

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, mirovine za mjesec...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo