MUP ŽZH O MASAKRU U GORICI Policija nije imala informaciju da je Jozo Jasak kupovao oružje preko Facebooka

Nakon mučne ispovijesti obitelji ubijenih Goričana Mate Grizelja i Velimira Bušić, koju smo donijeli na  našem portalu odgovor na naš upit poslali su i iz Uprave policije MUP-a ŽZH, piše hercegovina.info.

Manje-više potvrdili su naša pisanja da su braća Jasak bila stvarna prijetnja u selu, no ni nakon ovog odgovora ne znamo zašto je ta prijetnja bila otvorena, odnosno zašto su uopće bili na slobodi. Upitani jesu li Jozo Jasak i brat mu Draženko prijavljeni, bili poznati policiji prije ubojstva u Gorici iz MUP-a ŽZH kažu da jesu.

“Vezano za Vaše upite od dana 30.08.2022. godine obavještavamo vas da osobe Jozo Jasak, rođen 1972. godine i Draženko Jasak, rođen 1969. godine (braća), stalno nastanjeni u mjestu Sovići, općina Grude, su evidentirani u službenim evidencijama Policijske uprave Grude. Protiv Draženka Jasaka su od strane policijskih službenika PU Grude upućena četiri izvješća o počinjenom kaznenom djelu Županijskom tužiteljstvu Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu zbog osnova sumnje da je počinio više kaznenih djela iz čl. 183. KZ F BiH Ugrožavanje sigurnosti, i to u vremenskom razdoblju od 2019. do 2022. godine. Za sva navedena kaznena djela Županijsko tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu je donijelo nalog o provođenju istrage. Također, protiv Joze Jasaka je od strane policijskih službenika PU Grude dva puta podnijeto Izvješće o počinjenom kaznenom djelu Županijskom tužiteljstvu ŽZH, zbog osnova sumnje da je isti počinio kaznena djela iz čl. 293. St.1 KZ F BiH oštećenje tuđe stvari”, naveli su.

Vezano za sudski postupak u vezi gore navedenih kaznenih djela pozivaju se na Zakon o kaznenom postupku koji nalaze da se podaci iz kaznene evidencije mogu dati sudovima, tužiteljstvima i tijelima unutarnjih poslova u vezi s kaznenim postupkom koji se vodi protiv osobe koja je ranije bila osuđivana, nadležnim tijelima za izvršenje kaznenopravnih sankcija i nadležnim tijelima koji sudjeluju u postupku davanja amnestije, pomilovanja ili brisanja osude, državnim tijelima ako još traju određene mjere sigurnosti ili pravne posljedice osude, te građanima ako su im ti podaci potrebni radi ostvarivanja njihovih prava.

  Jozo Smiljanić – Jojo (1971.-2020.)

Upitani o napadu na majku ubijenog Mate od strane ubojičina brata Draženska, gdje se ona žalila na nedekvatno postupanje policije, navode da su podnosili izvješća o istome nadležnom Tužiteljstvu.

Vezano za Vaš upit o prijetnji susjedima, napadu nožem, bacanju bombe i podmetanju požara, možemo reći da je PU Grude 2019. godine zaprimila prijavu da je u mjestu Sovići, op. Grude, osoba A.G. iz mjesta Sovići, napadnuta nožem od strane Draženka Jasaka kojom prilikom nije zadobila tjelesne ozljede. Zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl.183 KZ F BiH ugrožavanje sigurnosti je od strane policijskih službenika PU Grude protiv imenovanog Draženka Jasaka upućeno izvješće o počinjenom kaznenom djelu Županijskom tužiteljstvu ŽZH koji su donijeli nalog o provođenju istrage. Također, u PU Grude je evidentirano da je imenovani Draženko Jasak i 2022. godine gore imenovanoj A.G. uputio verbalne prijetnje po život zbog čega su policijski službenici PU Grude protiv istog uputili izvješće o počinjenom kaznenom djelu iz čl.183 KZ FBiH ugrožavanje sigurnosti Županijskom tužiteljstvu ŽZH, a na što je Županijsko tužiteljstvo donijelo nalog o provođenju istrage”, istaknuli su iz MUP-a ŽZH.

Točni su i navodi mještana, te obitelji stradalih da je Jasak već bacao bombe u “Zmaj”.

“Ovo Ministarstvo je osnovano 1.1.1997. godine, ali imamo saznanja da je u ranijem razdoblju, točnije 1995. godine, za vrijeme MUP-a Herceg Bosne, Jozo Jasak bacio eksplozivnu napravu pred ugostiteljski objekt „Zmaj” u Gorici kojom prilikom nije bilo ozlijeđenih”, istaknuli su.

Na naš upit jesu li upoznati da je Jozo Jasak preko društvene mreže facebook, a najvjerovatnije u svom selu kupio pušku iz koje je počinio masakr u policiji kažu da nisu znali.

  Produžen pritvor osumnjičenom za dvostruko ubojstvo u Gorici

MUP ŽZH O MASAKRU U GORICI Policija nije imala informaciju da je Jozo Jasak kupovao oružje preko Facebooka

“Policija nije imala informaciju da je osoba Jozo Jasak kupovao oružje preko društvene mreže „facebook”, a vezano za Vaš upit od koga je imenovani kupio pušku kojom je počinjeno kazneno ubojstvo možete se obratiti Županijskom tužiteljstvu ŽZH u Širokom Brijegu koji su istog ispitali u svojstvu osumnjičenika na okolnosti počinjenog gore navedenog kaznenog djela”, navode iz policije te dodaju da zdravstveno i psihičko stanje Jasaka nisu nadležni pratiti.

Na navode obitelji da je više od 20 policajaca na Stipandan jelo pečenje u Gorici, a na mjestu tragedije ih nije bilo, tvrde da su brzo reagirali.

“Dana 03/04.8.2022.godine, u vremenu od 18,00 do 03,00 sati, odnosno do završetka okupljanja povodom proslave sv.Stjepana, policijski službenici svih PU MUP-a ŽZH, Postrojbe za sigurnost cestovnog prometa i Specijalne policije MUP-a ŽZH su u mjestu Gorica, općina Grude, vršili osiguranje. Do pucnjave je došlo oko 2.00 sata, a policijski službenici su na mjesto događaja došli vrlo brzo, odnosno za cca 1 minutu, te zatekli više osoba među kojima i Jozu Jasaka kojeg su mještani ranije savladali”, istaknuli su.

Mobitel ubojice su po tvrdnjama obitelji pokojnog Mate pronašla djeca, te ga predali u “Zmaj”, odakle su zvali policiju da ga preuzme. Obitelj se pita kako se vodi istraga, ako se prvo nije tražio mobitel ubojice.

“U dijelu u kojem postavljate upit vezano za mobilni uređaj, za koji se sumnja da je od osobe Jozo Jasak, zasad možemo iznijeti informaciju da je jedan mobilni uređaj izuzet na potvrdu o privremenom izuzimanju predmeta od neposrednog svjedoka događaja koji je na navedene okolnosti saslušan u svojstvu svjedoka, te će nad navedenim uređajem biti izvršeno potrebno vještačenje kojim će se utvrditi vlasnik i doći do određenih podataka”, istaknuli su.

Na ogorčenost obitelji da ih nitko nikada nije posjetio, službeno izvjestio o smrti najmilijih, o slučaju, te im ni službeno ni ljudski nije pokazao nikakvu empatiju, premda su čelni ljudi grudske policije iz Sovića, iz MUP-a ŽZH navode da nije bilo potrebe da policija obavještava obitelji.

  UŽAS Djevojčicu (11) silovali više od godinu dana

“Na mjestu događaja gdje je počinjeno navedeno kazneno djelo, kao I ispred DZ Grude, gdje je za dvije osobe od strane dežurnog liječnika konstatirana smrt, su zatečeni i članovi obitelji stradalih, kao i ostala rodbina i susjedi, te nije bilo potrebe da ih se naknadno obavještava od strane policije”, zaključili su.

Podsjetimo, u noći sa 3. na 4. kolovoza u Gorici su brutalno ubijeni Mate Grizelj i Velimir Bušić, te ranjene dvije osobe, od kojih je jedna ostala bez noge, a druga zadobila prostrijelnu ranu. Žrtava je moglo biti mnogo više. Jasaci su godinama tempirana bomba u svom selu, koju očito nitko nije htio dirati niti se baviti svojim poslom, unatoč i izvješćima koja je podnosila policija. Zanimljivo je da braća Jasak nemaju niti zdravstvene kartone. Pokazalo se ovim primjerom da nam je sustav koji je Jasake morao držati u zatvoru šupalj kao švicarski sir, a da bilo tko može nabaviti vatreno oružje i ubiti nas bilo gdje.

Post MUP ŽZH O MASAKRU U GORICI Policija nije imala informaciju da je Jozo Jasak kupovao oružje preko Facebooka je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Praktično usavršavanje za više od 40 studenata uz podršku Telemach fondacije i United Cloud-a

Telemach fondacije i United Cloud, najbrže rastući centar za...

Gruđanke uvjerljive u derbiju protiv Hadžića

Dugo očekivani derbi jesenskog prvenstva je to bio samo...

Danas se navršava 38 godina od smrti filozofa Kasima Prohića

Kasim Prohić je bio bosanskohercegovački filozof, profesor estetike i...

Dnevni horoskop za 30.11.2022.

Ovan Tempo kojim se stvari odvijaju danas će, najvjerovatnije, usporiti....

(Pred)adventska potrošnja

Ah, ni sam ne znam na čemu su to...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo