Mostarsko ljeto: Promovisana tri najnovija izdanja Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu

Mostar — U okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ sinoć su u Centru za kulturu Mostar promovisana tri najnovija izdanja Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu.

„S ponosom možemo kazati da smo u 2021. godini objavili 12 izdanja, historijskih monografija, zbornika radova sa naučnih konferencija, zbirki historijske građe, putopisi, te dva naučna naša standarna časopisa ‘Historijska traganja’ i ‘Prilozi’, tako da smo u Institutu odlučili da u 2022. godini u našim bh gradovima radimo intenzivne promocije naših novih izdanja. Već smo bili u nekoliko gradova, evo na red je došao Mostar, a već sutra smo u Stocu. Drago nam je da i šira čitalačka publika u Mostaru ima mogućnost da se druži sa nama, saradnicima Instituta, sa autorima, ali i sa našim izdanjima. Nama je uvijek drago i ima smisao naš posao samo ukoliko imamo i čitalačku publiku“, ističe direktor Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu dr. Sedad Bešlija.

O jednom od izdanja koje je večeras promovisano Zborniku radova „Prijelomne godine bosanskohercegovačke prošlosti“, Bešlija je kazao:

„Riječ je o Zborniku radova sa naše jubilejske konferencije iz 2019. godine kada smo obilježavali 60 godina rada Instituta pod nazivom „Prijelomne godine bh prošlosti“. Konferenciji je prisustvovao 61 referent/izlagač. Nakon toga smo zamolili autore koje su u mogućnosti da pošalju svoje radove i pristigla su 33 rada. Ta 33 rada su podijeljena u dva toma. Počinje od rada kolege Enesa Dedića koji tretira pitanje srednjovijekovne Bosne i prijelomnih događaja u ukupnoj srednjovijekovnoj prošlosti Bosne, pa sve do kolega akademika Mirka Pejanovića, Amira Klike, Jasmina Medića koji pišu svoje radove vezane za period ‘92-‘95 godina. Između toga postoji i nekoliko radova koji tretiraju osmanski, austrougarski i period XX stoljeća. Mi smo u globalu zadovoljni tim izdanjem, jer po prvi put smo dobili jedan pregled tih najznačajnijih prijelomnih događaja, datuma, procesa na osnovu kojega možemo izvući neke konstante, neke stalnosti, kada je u pitanju ukupna prošlost BiH“, navodi Bešlija.

  Počinje realizacija projekta „Misli, uči, odluči i poruči“

(StarMo)

starmo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

FOTO/VIDEO: DOBRO vam oblačno, kišovito i toplo jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je 10 stupnjeva C, nema vjetra, nebo nad...

Dnevni horoskop za 10. decembar 2022. godine

OVAN Posao Otvoreni ste za svaki razgovor koji nudi rješenje. Strasti...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo