Mostarci uživali u poeziji Marka Tomaša, te glazbi Mićkovića i Prusine

Šantićeve večeri poezije u ponedjeljak su bile u znaku Mostaraca. Na programu je bio poetski kabare Marka Tomaša, jednog od najboljih pjesnika u regiji, a u glazbenom dijelu večeri nastupili su Vladimir Mićković i Gabrijel Prusina.

Dvorište OKC-a Abrašević bilo je ispunjeno ljubiteljima stihova, ali i lijepim emocijama.

Predsjednica SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović kazala je da bi Šantić sigurno bio sretan da zna da se pjesničke večeri u njegovu čast održavaju u centru koji nosi ime po Kosti Abraševiću i da na tim večerima sudjeluje Marko Tomaš, te da zna da se i danas u Mostaru rađaju i žive pjesnici poput Tomaša.

Tomaš je rekao da je ove godine i on kao pjesnik konačno sazreo da samostalno nastupa na Šantićevim večerima poezije i da se rado odazvao pozivu ”Prosvjete”.

-Pogotovo mi je drago što je došlo do te točke u mome radu da mogu održati samostalnu večer koja je koncipirana bez pretjeranog razgovora i neće imati akcenat na promoviranju neke aktualne knjige nego na samim pjesmama, na čitanju, na zvuku poezije, jezika. To je neka vrsta poetskog kabarea koju ja već nekoliko godina radim, rekao je Tomaš.

Mostarci uživali u poeziji Marka Tomaša, te glazbi Mićkovića i Prusine

Tomaš kroz priče, anegdote i svoju poeziju pravi izvrsnu atmosferu na svojim poetskim kabareima već duže vrijeme.

-Poveznica večerašnje večeri i moga kabarea jeste da ljudi razmisle o periodu od 100 godina od kada je Šantić umro i da vide gdje je poezija nekada bila, kako je zvučala i šta je predstavljala i kako zvuči i šta predstavlja danas. To poređenje može biti jako zanimljivo, rekao je Tomaš.

  Pozivaju na strpljenje i da vozači koriste obilazne pravce

Tomaš je mostarskoj publici čitao pjesme iz svojih zbirki, a naglasak je bio na posljednjoj zbirci pjesama „Skratimo priču za glavu“ koja je izašla prošle godine.

U glazbenom dijelu večeri nastupili su vokalni solista Vladimir Mićković i pijanista Gabrijel Prusina.

Mostarci uživali u poeziji Marka Tomaša, te glazbi Mićkovića i Prusine
Mostarci uživali u poeziji Marka Tomaša, te glazbi Mićkovića i Prusine

-Vladimir je poznat kao čovjek koji izučava naslijeđe tradicionalne gradske pjesme, prije svega vezanih za Sefardsku zajednicu u BiH. Ono što on izvodi jesu pjesme iz Sefardske tradicije miješane sa sevdalinkama i sa starogradskim i dalmatinskim starogradskim pjesmama koje radi u svom aranžmanu uz autorske pjesme i taj muzički dio treba biti poveznica između suvremene poezije koju ja pišem i izvodim i nečega što je tradicija. Da se uspostavi neka vrsta kontinuiteta kroz vrijeme, rekao je Tomaš.

Mostarci uživali u poeziji Marka Tomaša, te glazbi Mićkovića i Prusine

103. Šantićeve večeri poezije nastavljaju se večeras u dvorištu Instituta “Junuz Emre” gdje će se održati poetsko-muzička večer “Posestrime Aleksi” u kojoj će sudjelovali autor i voditelj programa književnica Olga Bikar, pjesnikinja Hilal Karafan /Istanbul/, Elvira Kujović /Novi Pazar/, Milica Jeftimijević Lilić /Beograd/, Jovanka Stojčinović-Nikolić /Doboj/, Olgica Cice /Trebinje/, Zdravka Babić /Bileća/, profesori muzike Amra Dugalić /Mostar/ i Radmila Pešut /Mostar/, te glumac Igor Gudelj /Trebinje/.

Manifestacija se nastavlja u srijedu, 7. rujna, u 19 sati u Vladičanskom dvoru u Mostaru predstavljanjem Izabranih djela Svetozara Ćorovića u suradnji s Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske.

Promotori su Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i Ljiljana Petrović Zečić, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

  BALET MOSTAR ARABESQUE OTVARA VRATA ZA NOVE POLAZNIKE

U četvrtak u Vladičanskom dvoru s početkom u 19 sati bit će predstavljena Sabrana djela akademika Danila Marića. U programu sudjeluju promotori: Safet Sarić i Zlatko Serdarević /Mostar/, Ranko Pavlović /Banjaluka/, Dragica Braunštan /Toronto/, Dimitrije Janičić /Beograd/, Ilija Šaula /Filadelfija/. U muzičkom dijelu nastupiće Tijana Bašić i Marija Raspudić.

Manifestacija se u petak, 9. rujna, seli u Manastir Žitomislić. Sa početkom u 19 sati u Muzeju manastira Žitomislić biće otvorena Izložba “Jovan Dučić – neraskidiva veza sa Šantićem i Mostarom” u saradnji sa Muzejom Hercegovine Trebinje.

“Šantieve večeri poezije” završavaju se u Nevesinju gdje će u subotu, 10. rujna, u Kulturnom centu “Nebojša Glogovac” u Nevesinju sa početkom u 19 sati biti održan kulturni program pod nazivom “Nevesinje – druga Šantićeva kuća” u organizaciji ustanova i društava kulture iz Nevesinja.

  • Mostarci uživali u poeziji Marka Tomaša, te glazbi Mićkovića i Prusine
  • TKO SE BOJI ISTINE? Zašto na TV nećemo gledati sučeljavanja glavnih kandidata za članove Predsjedništva BiH?
  • ĆORIĆ: Moramo izvući pouke iz drugog poluvremena
  • Njemačka zove useljenike kako bi izbjegla kataklizmu, BiH zatvara oči pred praznim domovima
  • DVIJE PRILIKE: Snažne Francuska i Litva na putu do probijanja barijere drugog kruga

Mostarci uživali u poeziji Marka Tomaša, te glazbi Mićkovića i Prusine Dnevni.ba.

dnevni.ba

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

dm donira 49.331 KM narodnim kuhinjama širom BiH

Najveću globalnu shopping groznicu zvanu Black Friday, dmBiH je...

Općinsko vijeće Čitluk usvojilo nacrt plana proračuna Općine Čitluk za 2023. godinu

Pod predsjedanjem predsjednika Općinskog vijeća Čitluk Predraga Smoljana, danas...

VIDEO: DOBRO vam vedro i hladno jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je 1 stupanj, puše lagani vjetar, a nebo...

Policija objavila izviješće o navijačkim neredima u Mostaru i Širokom Brijegu

Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a objavilo je u ponedjeljak detalje...

FOTO | U vojarni ”Božan Šimović” svečano obilježen Dan oružanih snaga BiH

U vojarni ”Božan Šimović” u Čapljini svečano je obilježena...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo