Mostar: Priznanja za naučna dostignuća u FBiH primilo šest naučnika

foto: Fena

Mostar — Na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana nauke u Federaciji BiH, održanoj u ponedjeljak u Mostaru, proglašeni su laureati federalnih nagrada za nauku u 2022. godini.

Na svečanoj sjednici Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke ovo najviše priznanje za izuzetno značajna znanstvena dostignuća u FBiH primilo je šest naučnika u četiri kategorije.

Riječ je o nagradi za životno djelo, te godišnjim nagradama za mlade istraživače, popularizaciju i promociju nauke, te nauku, a u sklopu koje su ove godine dodijeljene tri nagrade za oblasti tehničke nauke, biomedicine i zdravstva, te prirodne nauke, javlja Fena.

Nagradu za životno djelo dobio je prof. emer. dr. sc. Rifat Hadžiselimović na sveukupni naučno- istraživački rad, širenje naučnih spoznaja i značajan doprinos razvoju bioantropologije i genetike te uspostavu institucijskih i kadrovskih potencijala u oblasti molekularne biologije.

Godišnje nagrada za nauku, koje su ove godine dodijeljene za tri naučne oblasti (Tehničke, Biomedicina i zdravstvo te Prirodne) uručene su prof. dr. sc. Elvisu Ahmetoviću za dostignuće u području Tehničke nauke, vanr. prof, dr. sc. Danijelu Pravdiću za dostignuće u području Biomedicine i zdravstva te vanr. prof. dr. sc. Belmi Kalamujić Stroil za dostignuće u području Prirodnih nauka.

Godišnja nagradu za mlade istraživače pripala je mr. Abdurahimu Kalajdžiću za Prirodne nauke i doprinosu razvoja genetičkih istraživanja primjenom mašinskog učenja.

Prof. dr. sc. Lejli Pojskić za doprinos u širenju naučnih spoznaja u oblasti Prirodnih nauka dodijeljena je godišnja nagradu za popularizaciju i promociju nauke.

  Otvorena izložba Eko kolonija 2022.

Danijel Pravdić ističe kako je njegovo naučno dostignuće u području Biomedicine i zdravstva iskazano kroz niz naučnih radova koji doprinose proširenju postojećih naučnih spoznaja o mehanizmima zaštite srčanog mišića u ishemijskoj i reperfuzijskoj povredi.

-Nagrada mi znači puno jer se naučni rad ne vidi u 90 posto, pa je ovo znak da je ovo društvo ipak to prepoznalo – kazao je prof. dr. Pravdić.

Uime resornoga Ministarstva, dobitnicima je čestitao pomoćnik ministra za nauku i tehnologije mr. sc. Jasmin Branković istakavši njihov predani i angažirani rad te izvrsnost u naučnom radu i istraživanju.

– Ovo je način da pokušamo društveno valorizirati višegodišnji istraživački rad naših naučnika, počevši od onih u odgovarajućim naučnim oblastima i mladih istraživača do populariziranja nauke u široj društvenoj zajednici. Nadamo se da ćemo iduće godine imati daleko više kandidata za nagrade – poručio je Branković.

Inače, sve nagrade uz povelje sastoje i od novčanog iznosa kako je utvrđeno odlukom o dodjeli federalnih nagrada za nauku, koju je donijela Vlada F BiH na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Predsjednik Savjeta za nauku Federalnog ministarstva za obrazovanje i znanost prof. Rešid Hafizović podsjetio je da je Dan nauke u Federaciji BiH prvi put obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, koju je prihvatila Vlada FBiH.

Od tada se obilježava svakog 12. decembra s ciljem populariziranja nauke i znanstveno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

  FMP MERIDIAN NASTAVLJA BRUTALAN NIZ: Poražena i Igokea!

Obilježavanja Dana nauke nastavljeno je u mostarskom Parku nobelovaca gdje je položeno cvijeće kod biste Vladimira Preloga, a cijeli dan je bio u znaku “Ja istražujem” u sklopu kojeg je učestvovovalo stotinu srednjoškolaca iz cijele Federacije BiH.

Također mnoge osnovne, srednje i visokoškolske ustanove u F BiH dio su nastave posvetili bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu s obzirom da se ovaj praznik obilježava u znak sjećanja na datum kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh. naučniku.

(StarMo)

starmo.ba

eKatalozi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo