MOSTAR Nova lica praksa ista, idu kaznene prijave protiv Kordića i ostalih?

Nakon odbijenog prijedloga, Građanska inicijativa poručuje da razmišljaju o pokretanju kaznenih prijava

Nakon što je građanska inicijativa “STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“ od Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara zaprimila zaključak kojim je odbačen prijedlog stanara zgrade na adresi Zrinski Frankopana 20 za obnovu postupka kojim je izdata urbanistička suglasnost za izgradnju stambeno-poslovnog objekta na mjestu postojećeg objekta, inicijativa planira poduzeti druge pravne korake koji im stoje na raspolaganju.
Naime, stanari su podnijeli prijedlog za obnovu postupka zato što im nije bila data mogućnost da sudjeluju u postupku koji je prethodio donošenju pomenutog rješenja, a čijom realizacijom im se nanosi šteta kao neposrednim susjedima. Njihov prvi zahtjev je odbačen u listopadu 2020. godine na što su se stanari žalili Ministarstvu građenja i prostornog uređenja HNŽ/K . Ministarstvo je uvažilo žalbu, poništilo Zaključak i predmet vratilo na ponovni postupak. Sada, nakon više od dvije godine, Zahtjev je ponovno odbačen. Odjel za urbanizam i građenje Grada Mostara je u obrazloženju naveo da iako je prijedlog za obnovu postupka koji su stanari podnijeli bio blagovremen, smatraju da nije podnijet od strane ovlaštenih osoba kao i da činjenice i okolnosti na kojima stanari zasnivaju prijedlog nisu učinjene vjerojatnim.
„Ovo je čista manipulacija i pokušaj kupovine vremena na relaciji urbanizam-ministarstvo graditeljstva. Jedni potvrde, drugi odbiju, onda malo zamijene uloge i tako u krug. Šef službe za građenje i obnovu Tihomir Sesar po nalogu Gradonačelnika Kordića i njegovog savjetnika pravnim igricama štiti korupciju i kriminal u vlastitim institucijama. Nakon ovoga što su sada uradili ozbiljno razmišljamo o pokretanju kaznenih prijava protiv svih odgovornih osoba koje koče obnovu postupka na bilo koji način,“ rekli su iz Građanske inicijative “STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“.
Podsjećamo, Grad Mostar je mjesecima odugovlačio pokretanje ponovnog postupka izdavanja dozvola investitoru na Bijelom Brijegu, budući da stanari nisu bili uključeni u samu proceduru. Temeljem traženja Inicijative, Upravna inspekcija HNŽ/K je u više navrata izvršila inspekcijski nadzor u Službi za građevinske propise Grada Mostara gdje je utvrđeno da Služba nije poduzimala upravne radnje u cilju nastavka postupka. Svaki put je utvrdila nepostupanje i davala rokove za izvršenje Rješenja, međutim, Služba nije reagirala na postavljene rokove.
Dodatno, tužiteljstvo HNŽ-a trenutno vodi istragu oko spornog izdavanja dozvola za gradnju na mjestu gdje to Regulacijskim planom nije dozvoljeno te se Iz Inicijative nadaju podizanju optužnice u ovom predmetu.
Podsjećamo, Građanska inicijativa “STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu” okuplja mještane koji se zajedno već godinama bore protiv nelegalne gradnje u ovom mostarskom naselju.

  Otkazan večerašnji koncert na Adventu u Neumu

window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({
appId : ‘348280475330978’,
autoLogAppEvents : true,
xfbml : true,
version : ‘v3.0’
});

var penciCommentCallback = function ( response ) {
jQuery.ajax( {
type: ‘GET’,
dataType: ‘json’,
url: ‘https://dnevni.ba/wp-admin/admin-ajax.php’,
data: {
action: ‘penci_clear_fbcomments’,
post_id: ”
}
}
)
};

FB.Event.subscribe( ‘comment.create’, penciCommentCallback );
FB.Event.subscribe( ‘comment.remove’, penciCommentCallback );
};
(function ( d, s, id ) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName( s )[0];
if ( d.getElementById( id ) ) {
return;
}
js = d.createElement( s );
js.id = id;
js.src=”https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v3.0&appId=348280475330978&autoLogAppEvents=1″;
fjs.parentNode.insertBefore( js, fjs );

window.fbAsyncInit = function () {
FB.init( {
appId: ‘348280475330978’,
autoLogAppEvents: true,
xfbml: true,
version: ‘v3.0’
} );
};

}( document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’ ));

dnevni.baeKatalozi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo