Morine – Stubovi koji služe za putokaz putnicima

Morine su poznate u narodu zbog jake zime i velikih smetova i ovuda se ranije zimi moglo ići samo s krpljama i na skijama.

Morine su prostrana i vaolvita zaravan u nevesinjskoj općini preko koje danas vodi cesta iz Nevesinja u Ulog.

Na Morinama se nalaze lokaliteti: Pašine livade, Pašine vode i Svatovsko groblje gdje su se polovinom 17. stoljeća smrznuli i izginuli svatovi Mustajbega Lakišića iz Mostara.

Narodni pjevač je ovaj događaj opjevao u jednoj podužoj narodnoj pjesmi koju je prvi prikupio i objavio Kosta Herman, poznati sakupljač muslimanskih narodnih pjesama u Bosni i Hercegovini.

Ovaj događaj opisao je Husein Dubravić Đogo u svom romanu »Sreća mladog Ljubovića« koji je objavljen u Novom Beharu iz 1933. i 1934. godine. Dr Abdurahman Narnetak (1908-1982) objavio je 1966. godine dramu »Legenda o jednoj ljubavi« u kojoj je dramski obradio ovaj događaj.

Morine su se u tursko doba nalazile u posjedu stanovnika nevesinjskog kadiluka gdje su oni preko ljeta izgonili stoku na ispašu, kosili ih li na njlima sijali razne vrste žitarica.

morine
Morine su prostrana i vaolvita zaravan u nevesinjskoj općini preko koje danas vodi cesta iz Nevesinja u Ulog.

Iz sidžila nevsinjskog kadije saznajemo da su Nevesinje 1770. godine poslali arzuhal bosanskom valijti u kome su se žalili da stočari iz drugih kadiluka izgone stoku na njihove ispaše u Morinama i Crvnju i da im čine štete na livadama i uništavaju usjeve.

Osim toga oni im kradu stoku i gone je i prodaju u Crnoj Gori. Mole da se ovo posredstvom mubašira ispita, da se krivci pohvataju i od njih šteta naplati.

  Mostarska porodica Kešfi

Dalje da se oni vežu jamčenjem (ćefillema) da to ubuduće više neće činiti. Bosanski valija Silahdair Mehmed-paša svojom bujrultijom od 11. rebi’a I 1184. (5. jula 1770) godine naredio je nevesinjskom kadiji; da slučaj dobro izvidi, da od stočara naplati štetu koju su na Morinama i Crvnju počinih i da ih sviju vežu jamčenjem da više neće stoku na ove planine izgoniti.

morine
Morine, Nevesinje

Morine bile u posjedu Ali – paše Rizvanbegovića

Morine su uprošlom vijeku bile u posjedu Ali-paše Rizvanbegovića i lokaliteti Pašine livade i Pašine vode čuvaju uspomenu na njega.

Godine 1932. vođen je na sudu spor između Humljaka koji su preko ljeta izgonili stoku na Morine i Tunguza Perovića iz Nevesinja koji su tvrdili da su Morine njihovo vlasništvo.

Neki Ahmed iz Koleškog postavio je prije 1677. godine stubove preko Morana i na taj način obilježio put i pomogao putnicima koji su u to davno doba ovuda putovali na konju ili pješke da u dubokim smetovirna ne zalutaju i u mećavi ne stradaju.

U Koleškom su polovinom 18. stoljeća živjeile slijedeće muslimanske porodice: Ibrahim Glad 1769, Husein Ledić 1775. i Halil Zilić 1770. godine.

morine
Stubovi preko morina za putokaz putnicima.

Hadži Salih Džudija iz Naziragine mahale u Mostaru svojom vakufmamom od druge deikade rebia I 1088. (15.-24. maja 1677.) godine odredio je, između ostalog , slijedeće:

– da se postavljaju novi stubovi (direkler) na mjesto srušenih koje je na Morinama postavio Ahmed iz Koleškog u nevesinjskom kadiluku i da se na ovo troši godišnje po 150 akči.

  Sultan Selim Javuzov Mesdžid u Mostaru

Brigu o ovom vodiće valkifova djeca i njihovi potomci. Kad su se ovi stubovi na Moninarna prestala mijenjati I novi postavljati, niko živ ne pamti.

Danas preko Morina vodi dobra cesta i preko njih su postavljeni stubovi i uspostavljen telgrafsko-telefonski saobraćaj između Nevesinja i Uloga i drugih mjesta. Ovi stubovi služe i kao putokaz za vrijeme zime i velikih smetova i mećava.

H. Hasandedić
Glasnik VIS-a 1986, br 4 str. 400 – 401.

Izvor: medzlismostar.ba

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 4.9 / 5. Brojanje glasova: 15

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Policija objavila izviješće o navijačkim neredima u Mostaru i Širokom Brijegu

Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a objavilo je u ponedjeljak detalje...

Obavijest o akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Međugorju

Crveni križ Čitluk, Župni ured sv. Jakova – Međugorje...

Akcija u studenom, prevencija tijekom cijele godine

Pokret obilježavanja novembra kao mjeseca zaštite zdravlja muškaraca dobio...

Predstavljena znanstvena monografija “Stari mostovi i utvrde Mostara”

Povodom obilježavanja 120 godina osnutka Hrvatskog kulturnog društva Napredak...

(VIDEO) Mnogo poteškoća ali sve sa “Osmijehom”

Kako bi zajedno savladali poteškoće koje nose, netko od...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo