Mještani traže raskid ugovora o dodjeli koncesije za eksploataciju vode u MZ Vidoši

Neformalna grupa građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ održala je okrugli stol na temu dodjele koncesije za eksploataciju podzemne mineralne vode na lokalitetu mjesne zajednice Vidoši.

Kako je priopćeno, aktivisti su ukazali na brojne propusta i nezakonitosti u proceduri odobrenja koncesije za istraživanje i eksploataciju vode, a sve u cilju pokretanja inicijative za preispitivanje i stavljanje van snage ugovora o koncesiji.

U procesu izdavanja rješenja o odobravanju istraživanja mineralne sirovine napravljen je niz nepravilnosti počevši od toga da nije provedena javna rasprava s lokalnim stanovništvom te nisu pozvani predstavnici javnih poduzeća što propisuje Zakon o geološkim istraživanjima, dodaje se u priopćenju.

Iz neformalna grupa građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ dalje navode kako ugovor o koncesiji nema odredbu kojom se dozvoljava prijenos koncesije, te je isti trebao biti raskinut ranije zbog neizvođenja radova u roku od 36 mjeseci i likvidnosti prvog investitora.

Međutim, u studenom 2018. godine, na temelju mišljenja županijskog pravobranitelja i odlukom Vlade HBŽ-a, odobren je prijenos koncesije s jednog na drugog investitora.

S današnjeg okruglog stola prema županijskoj vladi, Ministarstvu gospodarstva HBŽ-a i Gradu Livnu u vidu zaključka bit će upućen zahtjev za preispitivanje i stavljanje izvan snage ugovora o koncesiji za eksploataciju podzemne mineralne vode na lokalitetu mjesne zajednice Vidoši.

Poziv za sudjelovanje na današnjem okruglom stolu upućen je i predsjedniku Vlade HBŽ-a, Ministarstvu gospodarstva HBŽ-a, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a, gradonačelniku Livna i ostalim institucijama relevantnim za ovaj problem, ali se nitko od njih nije odazvao poziv, dodaje se u priopćenju. Fena

 

Prodaje se višenamjenski poslovni objekt u Livnu

relax-portal.infoeKatalozi

  OBAVIJEST | Sutra dio sela bez vode

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo