back to top

Milanovića u Širokom Brijegu nije dočekao nitko iz grada, županije, vrha…

Hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u Širokom Brijegu gdje je boravio kako bi odlikovao 1. Poskok bojnu Hrvatskog vijeća obrane nije dočekao niti jedan viši ili visoki dužnosnik.

U izaslanstvu bivši

Iako je bilo za očekivati da će na svečanosti biti čelni ljudi Širokog Brijega, koji je jučer proslavljao Dan Grada, čelnici Županije ili visoki dužnosnici Hrvata u BiH pa i sama predsjedateljica Vijeća ministara jer se nije moglo očekivati da će mu domaćin biti aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH, Željko Komšić, Milanovića su dočekali samo bivši pripadnici spomenute postrojbe.

Svečanosti su, kako je službeno objavio Milanovićev ured, nazočili ratni zapovjednik brigade Široki Brijeg brigadir Krešimir Čavar, bivši zamjenik predsjednika Skupštine BiH Mariofil Ljubić i predsjednik Udruge Poskok bojne Široki Brijeg Mladen Ljubić Vajta.

”U izaslanstvu predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca bili su bivši zamjenik predsjednika Skupštine Bosne i Hercegovine Mariofil Ljubić, ratni zapovjednik brigade Široki Brijeg Krešo Ćavar, umirovljeni general Ljubo Ćesić, glavni tajnik Ureda predsjednika Republike Dinko Suton, posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić i generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić”, kaže se u Milanovićevom priopćenju.

Izmijenjen program

Među domaćinima nije bilo niti ministra branitelja spomenute županije, nije bilo nikoga iz Hrvatskog narodnog sabora BiH niti njegovog bilo kojeg odjela, nije bilo širokobrijeških franjevaca… Milanović je, ispalo je, bio običan gost.

Iako je bilo najavljeno da će Milanović u radnoj posjeti prisustvovati i svetoj misi u dvorištu Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, ni to se nije dogodilo pa je i sama ceremonija dodjele odlikovanja premjestila iz kruga samostana gdje je prvotno zamišljeno da se održi i da se oda počast pobijenim franjevcima.

Dan ranije samo je objavljeno kako je ”izmijenjen program” njegove posjete.

Prva organizirana postrojba

Navedeno je kako je prva organizirana postrojba među Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Poskok bojna, osnovana 19. srpnja 1991. u prostorijama škole u Knešpolju.

U početku je bila sastavljena od 49 dragovoljca s područja općine Široki Brijeg, a s vremenom su prerasli u bojnu. Poskok bojna prošla je sva najteža bojišta od 1991. pa do kraja rata. Sudjelovali su u obrani Čepikuća kad je napadnuto Ravno, imali su važnu ulogu u oslobađanju Mostara te u akciji „Lipanjske zore“.

Isto tako, tijekom svih ratnih godina, sudjelovali su u obrambenim akcijama na ratištima u Srednjoj Bosni/Uskoplju , tj. operacijama Raduša, Raška Gora, Risovac. Tijekom priprema za „Oluju“ premješteni su u zonu odgovornosti kupreške i livanjske bojišnice, te su sudjelovali u svim oslobodilačkim akcijama.

Mnogi će, ako ništa prešutno, zamjeriti hrvatskim dužnosnicima u BiH što su, ako već Milanović zbog odnosa s vrhom HDZ-a u Hrvatskoj nije dobar gost, zanemarili veliku čast postrojbe.

Post Milanovića u Širokom Brijegu nije dočekao nitko iz grada, županije, vrha… je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO