Meso postalo luksuz, sve ga je manje na tržištu i sve je skuplje

Četveročlana obitelj sada treba gotovo 3000 KM mjesečno za život. Sve je skuplje. Najveći iznos ide za hranu, čija cijena neumoljivo raste, piše Večernji list BiH.

Meso je za mnoge obitelji postalo luksuz. Najveći broj građana kupuje ga u razdoblju poslije isplate plaće ili mirovine, i to na dekagrame.

Obustava izvoza

Kilogram praseta žive vage prije božićnog posta u RS-u koštao je 6,50 KM, a tijekom ovog posta cijena će, zbog manje potražnje, biti u padu. Međutim, već po njegovu završetku cijene prasadi u RS-u mogle bi dosegnuti devet, pa čak i 10 KM po kilogramu. Na ovo upozoravaju iz Udruge uzgajivača svinja RS-a, naglasivši da to diktira situacija u kojoj je potražnja mnogo veća od ponude.

– Dogodilo se nešto na što odavno upozoravamo, a to je da je Europa obustavila izvoz prasadi prema BiH. Čak su vraćene i uplate za predujam. Kriza je, naime, nastala i u EU, koji prasad iz domaće proizvodnje čuva za svoje građane, a mi smo urušili svoju proizvodnju. Ako nemate domaće sigurnosti u hrani, u problemu ste, što se događa nama. Domaće vlasti bile su samouvjerene da se ovo ne može dogoditi u EU, a, evo, događa se – rekao je za Srpskainfo predsjednik ove udruge Mišo Maljčić. Ističe da bi tijekom posta cijena kilograma žive vage mogla biti oko šest, a već pred katolički Božić i Novu godinu i do 10 KM.

– Jednostavno, uvoza nema, a domaća proizvodnja je u strašnom deficitu. U razdoblju poslije posta kod nas je ulazilo barem desetak tegljača prasadi, tako da je ponuda bila veća. Sad, niti ima uvoza niti prasadi iz domaće proizvodnje – poručuje Maljčić. Analiza Udruge uzgajivača svinja RS-a pokazuje da je samo ove godine broj krmača smanjen za 10.000. S registriranim članovima i individualnim proizvođačima sad ih ima tek nešto više od 20.000, naglašavaju u ovoj udruzi.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, pretprošle godine u oborima smo imali ukupno 619.400, a lani 490.600 svinja. Dakle, samo u ovom razdoblju broj svinja u oborima pao je za više od 20 posto. Kad je riječ o junadi, unatrag desetljeće proizvodnja je pala najmanje za trećinu.

Odustaju od kupnje

Cijene u Federaciji, gdje je i proizvodnja značajno manja, još su i više.

– Do sada smo svake godine kupovali svinju, dio bismo stavili u zamrzivač, a dio sušili. Međutim, ove godine odustali smo od toga. Postalo je preskupo. Kupovat ćemo prema potrebi i koliko možemo – kaže nam gospođa iz Mostara.

Post Meso postalo luksuz, sve ga je manje na tržištu i sve je skuplje je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO