Masovni prosvjed zdravstvenih radnika u Mostaru

”Isplata isplata, isplata”, skandirali su zdravstveni djelatnici ispred Vlade Hercegovačko-neretvanske županije na današnjem prosvjedu jer u svojoj odluci o dodjeli jednokratnih pomoći Vlada HNŽ-a nije uračunala zdravstvene djelatnike.

Ovdje smo danas svi zdravstveni radnici da iskažemo nezadovoljstvo i diskriminaciju koja se radi samo prema jednom dijelu građana. Ovog trenutka pozivamo Vladu, premijera, ministra zdravstva i ministra financija da sazovu hitan sastanak, oni sada mogu zatražiti trilaterarni sastanak sa poslodavcima suosnivačima i da ovog trenutka donesu odluku da se zdravstvenim radnicima isplati jednokratna pomoć, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ivica Anić.

Kazao je da je ovo jedina grana koja je ostala diskriminirana u ovoj županiji i to je, kaže sramota.

Ovo nije prvi put da se ovo događa, šest mjeseci smo bili tu u šatoru i uspjeli se izboriti i ovoga puta ćemo biti dok nam se ne odgovori, kazao je Anić.

Vlada dala novac osnivačima i domovima zdravlja

Na upit da prokomentira izjave iz Ministarstva zdravstva, i odgovore zašto dolaze samo pred Vladu kada ima i ostalih osnivača, Anić je rekao:

Vlada je jasno dala izjavu da su dali novac osnivačima, domovima zdravlja, poslodavcima u smislu poboljšanja materijalnog statusa, nek ovoga trena narede poslodavcima da taj novac usmjere zdravstvenim radnicima, a ne da ide u drugom smjeru. 

Dalibor Vuković dosadašnji predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a kaže podsjetio je na prošle prosvjede te da je Vlada HNŽ-a na pregovorima sa sindikatima pozvala direktore zdravstvenih ustanova i osnivače da budu sa strane poslodavca, a na drugoj strani bio je sindikat, piše Fena

  Dvije novozaraženih u Mostaru | Starmo

Vlada u ovom trenutku može pozvati ponovo sve direktore zdravstvenih ustanova i osnivače da iz budžeta isplate pare i da idu po spisku radnika u sve zdravstvene ustanove i da se radnicima isplati da prebrodimo ovu krizu. Ukoliko ne bude isplata za koji dan, dolazimo u još masovnijem prosvjedu! Svi zdravstveni radnici će doći ovdje i pred ovu Vladu i nećemo odavde ići dok nam se ne isplati pomoć, kazao je Vuković.

Dodao je da krivične prijave nisu sada u opticaju, a ovo je apel svima odgovornima da ne dolazi do diskriminacije.

Plaće su minimalne ovo je jedini način da se u ovom trenutku pomogne i ne prolazi priča da se prebacuje krivnja na nekog drugog. Ovog trenutka mogu riješiti problem ako žele. Prošli put su nas šest mjeseci vukli za nos, samo jednim potezom riješili su problem kada se stvorio trenutak tako i u ovom trenutku mogu sjesti, kazao je Vuković.

Snaga zdravstvenih radnika

Imaju hitne sastanke kad njima treba, sad su zdravstveni radnici pokazali snagu i nek odmah naprave sastanak s poslodavcima i osnivačima i nek isplate pomoć, pozvao je Vuković, govoreći da u tom trenutku mogu pohvaliti Vladu, a do tada su nezadovoljni i izražavaju protest.

Anić je dodao kako je ovo čista diskriminacija na djelu, koja se radi prema zdravstvenim radnicima i prekršen je zakon o diskriminaciji europske konvencije o ljudskim pravima.

Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnih sindikata BiH, stigao je u Mostar podržati prosvjed zdravstvenih radnika.

  AMKO Vikend katalog 【NOVO sniženje】DECEMBAR 2022. akcija do 19.12.2022.

Licemjerno je da onima koji su se jučer hvalili kada je bila pandemija i radili bez dana odmora i spašavali zdravstveni sustav i zdravlje, da danas jedino njih izostave iz cijele priče. Licemjerno je da pomoć kao prevazilaženje dobiju administrativci i to pozdravljamo u HNŽ-u, a da se izostave oni koji nose i dan danas veliki teret, kazao je Šatorović.

Dodao je da imajući u vidu podatke UNO BiH smatraju da ima dovoljno sredstava ne da se isplati 1080 KM, nego da se razgovara i povećanju plaća u vremenu kada se ne nazire kraj inflaciji.

(Ne)briga poslodavaca za radnike

Podsjetimo, Sindikati su prokomentirali i (ne)brigu svog poslodavca za radnike. Nakon što je Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar poslao zahtjev poslodavcu Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar za isplatu jednokratne pomoći, rukovodstvo bolnice je odgovorilo kako su trenutno u postupku financijske konsolidacije i restrukturiranja nije u mogućnosti isplatiti traženu pomoć.

No SKB Mostar je sindikatima predložio da Zahtjev upute osnivačima Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i nadležnim zavodim zdravstvenog osiguranja u čijoj je nadležnosti financiranje SKB Mostar.

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koje smatra kako su zahtjevi zdravstvenih djelatnika za isplatu jednokratne novčane pomoći opravdani.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a navode kako je Vlada HNŽ-a izdvojila dodatna višemilijunska sredstva za zdravstvene ustanove u HNŽ-u te dodaju kako odgovornost za financiranje zdravstvenih ustanova imaju i drugi (su)osnivači – gradovi i općine.

  Sjajna Hrvatska je u polufinalu Svjetskog prvenstva

Post Masovni prosvjed zdravstvenih radnika u Mostaru je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

eKatalozi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

VLADA HNK: 2,2 miliona KM za vansudske nagodbe i 1,2 miliona za studentske stipendije i subvencije

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu nastavljene su redovne aktivnosti vezane za rješavanje pravomoćnih...

Kružni tok kod Križa osvijetljen LED rasvjetom

Općina Čitluk nastavlja s ulaganjima u širenje mreže javne...

Dodik neće podržati ukidanje akciza na gorivo: “Bez visokih poreza nema bogate države”

Nakon sastanka predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika i...

Zmajevi u završnoj pripremi za Švedsku

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine se već nekoliko...

OBAVIJEST | Logopedski kabinet u Neumu od danas (1. veljače) radi svaki dan

Logopedski kabinet u Neumu djeluje u sklopu Doma zdravlja...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo