Manifestacija “Bosno i Hercegovino, moja domovino” održana u NP Mostar

foto: Fena

Mostar — U povodu obilježavanja Dana državnosti BiH u četvrtak je u Narodnom pozorištu Mostar održana manifestacija “Bosno i Hercegovino, moja domovino”, s ciljem razvijanja osjećaja za državu kod učenika, kao i osjećaja jedinstva i zajedništva te pokazivanja bogatstva različitosti građana.

Direktor Osnovne škole Zalik i član koordinacijskog tima zaduženog za realizaciju ovog događaja Džemal Juklo kazao je kako su ciljna grupa učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, roditelji i prosvjetni radnici.

– Riječ je o manifestaciji koju su zajedno napravile sve mostarske osnovne i srednje škole zajedno s centrom Los Rosales i Univerzitetom “Džemal Bijedić” Mostar (UNMO). Mi već nekoliko godina Dan državnosti BiH obilježavamo na ovaj način. Ovo je simbolični spoj jedinstva i baš zato na ovaj način mladima i našoj djeci želimo pokazati da je snaga u zajedništvu i jedinstvu – kazao je Juklo u razgovoru za Fenu.

Dodaje kako je glavna zadaća svih odgojno-obrazovnih ustanova djecu učiti da vole svoju domovinu i grade je po svojoj mjeri.

– Svi oni datumi koji su od historijskog značenja vrlo su važni u očuvanju države i državotvornosti, odnosno razvijanja osjećaja patriotskog duha kod mlađih generacija. Zbog toga svega dajemo naglasak na ovakve manifestacije – istaknuo je Juklo.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović kazao je kako je svrha ovog događaja u mlade utkati ljubav prema domovini.

– To je ključna stvar i ključna poruka ove manifestacije kojom skrećemo pažnju na sam Dan državnosti BiH, koji je veoma bitan za našu državu i ove mlade ljude. Za sve nas bitno je da je domovina tu, da je nosimo u srcu, jer čovjek bez domovine je čovjek drugog reda gdje god da ode. Čestitam svima Dan državnosti Bosne i Hercegovine – kazao je Hadžović.

Na manifestaciji su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola Mostara, kao i učenici centra Los Rosales, te predstavnici UNMO-a.

U jednosatnom programu učenici su pokazali bogatstvo kreativnosti i znanja u muzičkom i glumačkom svijetu, a pored umjetničkog izraza, sastavni dio manifestacije bio je i sat historije Adnana Velagića s UNMO-a.

(StarMo)

starmo.ba

eKatalozi

eKatalozi

Najnovije vijesti

MOŽDA VAS ZANIMAISTAKNUTO