Manifestacija “Bosno i Hercegovino, moja domovino” održana u NP Mostar

foto: Fena

Mostar — U povodu obilježavanja Dana državnosti BiH u četvrtak je u Narodnom pozorištu Mostar održana manifestacija “Bosno i Hercegovino, moja domovino”, s ciljem razvijanja osjećaja za državu kod učenika, kao i osjećaja jedinstva i zajedništva te pokazivanja bogatstva različitosti građana.

Direktor Osnovne škole Zalik i član koordinacijskog tima zaduženog za realizaciju ovog događaja Džemal Juklo kazao je kako su ciljna grupa učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, roditelji i prosvjetni radnici.

– Riječ je o manifestaciji koju su zajedno napravile sve mostarske osnovne i srednje škole zajedno s centrom Los Rosales i Univerzitetom “Džemal Bijedić” Mostar (UNMO). Mi već nekoliko godina Dan državnosti BiH obilježavamo na ovaj način. Ovo je simbolični spoj jedinstva i baš zato na ovaj način mladima i našoj djeci želimo pokazati da je snaga u zajedništvu i jedinstvu – kazao je Juklo u razgovoru za Fenu.

Dodaje kako je glavna zadaća svih odgojno-obrazovnih ustanova djecu učiti da vole svoju domovinu i grade je po svojoj mjeri.

– Svi oni datumi koji su od historijskog značenja vrlo su važni u očuvanju države i državotvornosti, odnosno razvijanja osjećaja patriotskog duha kod mlađih generacija. Zbog toga svega dajemo naglasak na ovakve manifestacije – istaknuo je Juklo.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović kazao je kako je svrha ovog događaja u mlade utkati ljubav prema domovini.

– To je ključna stvar i ključna poruka ove manifestacije kojom skrećemo pažnju na sam Dan državnosti BiH, koji je veoma bitan za našu državu i ove mlade ljude. Za sve nas bitno je da je domovina tu, da je nosimo u srcu, jer čovjek bez domovine je čovjek drugog reda gdje god da ode. Čestitam svima Dan državnosti Bosne i Hercegovine – kazao je Hadžović.

  (VIDEO) MUSTRA ORCHESTRA IMA NOVI SPOT

Na manifestaciji su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola Mostara, kao i učenici centra Los Rosales, te predstavnici UNMO-a.

U jednosatnom programu učenici su pokazali bogatstvo kreativnosti i znanja u muzičkom i glumačkom svijetu, a pored umjetničkog izraza, sastavni dio manifestacije bio je i sat historije Adnana Velagića s UNMO-a.

(StarMo)

starmo.ba

eKatalozi

eKatalozi

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo