Krišto u Ljubuškom: Vlada RH projektima unaprijeđuje odnose i pruža potporu cijeloj BiH

Danas je u Kulturnom centru u Ljubuškom, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan svečani program povodom potpisivanja ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu s korisnicima potpore.

Uz kandidatkinju Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjanu Krišto, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića, svečanom potpisivanju ugovora nazočili su brojni dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina u BiH.

Svečanosti je nazočio i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike uz izaslanicu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, kao i brojni uzvanici, predstavnici katoličke crkve, predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga te gospodarstvenici.

Zahvalu u ime dobitnika potpore za 2022. na svečanosti popisivanja ugovora, uputio je Toni Kraljević, dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i ministar financija.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svom obraćanju istaknuo je kako Vlada RH i ove godine pruža važnu potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz koje osnažuje i ohrabruje hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta.

U Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2022. godinu su u tu svrhu osigurana financijska sredstva u iznosu od 32.500.000,00 kuna i to za 148 projekata i programa: 11 iz područja zdravstva, 17 iz područja znanosti i obrazovanja, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede i 17 projekata iz ostalih područja. Ove godine, po prvi puta, pravne i fizičke osobe su mogle prijaviti programe/projekte iz područja poljoprivrede, što je iznimno važno za stvaranje uvjeta za održivi ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini“, istaknuo je Milas.

  Počinju radovi na izgradnji kružnog toka na raskrsnici kod Autobuske stanice

Ministrica poljoprivrede u Vladi RH Marija Vučković, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, obraćajući se, prenijela je pozdrave predsjednika Plenkovića, te istaknula kako se projektima nastoji svakodnevni život Hrvata u BiH učiniti kvalitetnim. „Taj proces kontinuirano traje i mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje, ali istodobno i osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda u BiH“, kazala je ministrica Vučković.

Krišto u Ljubuškom: Vlada RH projektima unaprijeđuje odnose i pruža potporu cijeloj BiH

Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u svome obraćanju, istaknula je značaj ovog događaja i potpisivanja ugovora potpore Vlade Republike Hrvatske, projektima za Hrvate u BiH. „Teško je naći riječi, kojima bi ukazali što ovo znači u pravom smislu riječi za Hrvate u BiH. Ovim projektima potpore Vlade RH unaprijeđuju se odnosi te pruža potpora cijeloj BiH. Zahvaljujem se svemu onomu što Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem, preko svojih ministara, diplomatskih mreža, aktivno radi na rješavanju pitanja koje je naznačajnije a tiče se pozicije i položaja Hrvata u BiH. Nadam se da ćemo u tome ustrajati, svjesni da je to naša odgovornost, naša zadaća, ali svi zajedno to možemo ostvariti jedino kada smo jedinstveni i u zajedništvu“, istaknula je Krišto.

Ova potpora nije samo financijska, ona je prije svega prijateljska, koja govori i šalje poruku, kako predsjednik Planković i Vlada RH uistinu kroz ove projekte šalje poruku da smo jedan narod u dvije domovine. Naša politička odgovornost i obaveza jest da nastavimo dosljednu borbu za ostvarenje jednakopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda u BiH, radimo to zajedno, snagom zajedništva, jer kada smo zajedno, uvijek smo pobjednici. Vjerujem da ćemo tako izboriti svoju jednakopravnost sa druga dva naroda, kako bi to bio temelj i jamac boljeg života i razvijanja u lokalnim zajednicama u stvaranju uvijeta kako bi svaki čovjek imao dostojanstven život“, zaključila je Krišto.  

  Specifičnosti Red Bull Cliff Divinga u Mostaru
Krišto u Ljubuškom: Vlada RH projektima unaprijeđuje odnose i pruža potporu cijeloj BiH
Krišto u Ljubuškom: Vlada RH projektima unaprijeđuje odnose i pruža potporu cijeloj BiH

Krišto u Ljubuškom: Vlada RH projektima unaprijeđuje odnose i pruža potporu cijeloj BiH Običan radio.

www.obican.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preminuo najstariji Hercegovac

Milan Milivojević, iz sela Dolovi u Berkovićima, najstariji Hercegovac,...

Pripreme za sezonu 2023.: Želja nam je prestići uspjeh iz 2019. godine

Nakon još jedne iznimno uspješne turističke sezone, Neum nastavlja...

ZZO HNŽ-a započinje distribuciju premije zdravstvenog osiguranja za 2023. godinu

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije u četvrtak, 1. prosinca,...

Praktično usavršavanje za više od 40 studenata uz podršku Telemach fondacije i United Cloud-a

Telemach fondacije i United Cloud, najbrže rastući centar za...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo