Konjičani među korisnicima programa “Transfer za jačanje turističkih kapaciteta”

Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK-a donio je odluku o korisnicima finansijske podrške iz sredstava “Transfer za jačanje turističkih kapaciteta” a na osnovu Javnog poziva za isti.

“Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK je i ove godine provelo Javni poziv kojim je pozvalo sve one koji imaju potrebne preduvijete da se prijave kako bi dobili dio sredstava iz budžeta HNK, a u cilju unaprijeđenja ponude, povećanja i poboljšanja smještajnih kapaciteta, standarda i kvaliteta usluge koja se može ponuditi u našem turističkom sektoru. Znatan broj djelatnika, fizičkih i pravnih lica koji su ispunili uvijete Javnog poziva dobilo je podršku od strane ovog Ministarstva” kazao je za radiokonjic.ba glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović.

Pero Pavlović glasnogovornik Vlade HNK

U sklopu ovog Javnog poziva, finanasijka sredstva su dodjeljivana u nekoliko programskih aktivnosti odnosno mjera. Jedna od njih je poboljšanje uslova postojeće kategorizacije smještajnih objekata za koju je ukupno izdvojeno 816.000 KM.

Iz Konjica u okviru ove mjere podržani su sljedeći obrti: UR “Seoski turizam” HIT RAFT” 10.000 KM; UR “Green Valley” 6.000 KM; UR “Domaćinstvo Narona-Raza” 4.500 KM; UR “Vila Bijela” Konjic 8.000 KM.

Vlasnica obrta “Green Valley” Amela Bubalo kazala je za radiokonjic.ba  da joj ova podrška Ministarstva itekako znači te da će je usmjeriti u već započete aktivnosti na realizaciji obrta, te dodala: “Drago mi je i naravno bitno što se prepoznaju poduzetničke ideje, u mom slučaju to su sobe u domaćinstvu. Proširenjem turističkog kapaciteta, pored smještajnog kojeg ćemo nuditi sezonski od početka maja pa do kraja oktobra, nudit ćemo usluge hrane i pića za naše goste objekta. Jedan dio sredstava koji smo dobili od strane Ministarstva i jedan dio naših sredstava okrenuta su na proširenje kuhinjskog kapaciteta tačnije bara zdrave hrane”.

Jedan od korisnika dobitnika ovog Javnog poziva je i vlasnik “Vila Bijela” Konjic Arnel Halilović koji je podržao odluku Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, da se svima onima koji imaju mogućnosti, podrže njihovi obrti.

“Ministarstvo kao i ranijih godina finansijski podržava razvoj turizma, otvaranje novih obrta a mi ćemo obijena sredstva usmjeriti na proširenje i poboljšanje postojećih smještajnih kapaciteta” istaknuo je Arnel Halilović.

Denis Cakić, vlasnik TU “Grand River” Konjic kroz ovaj Javni poziv finansijki je podržan u iznosu od 17.000 KM. Za Radio Konjic je naglasio da je zadovoljan dobijenim iznosom sredstava iako su prilikom apliciranja na ovaj Javni poziv tražili veći iznos, te da će dobijenu finansijsku podršku usmjeriti na poboljšanje i proširenje obrta u Glavatičevu.

Ministarstvo je za mjeru kvalitetne turističke infrastrukture i suprastrukture izdvojilo ukupan iznos 99.500 KM, od čeka za JKP “Standard” Konjic 40.000 KM.

Od ukupnog iznosa 200.000 KM koje je bilo izdvojeno za mjeru “kvalitetna javna turistička infrastruktura i suprastruktira”, Grad Konjic je dobio 30.000 KM.

radiokonjic.ba

26.01.2023.

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

NOVAK ĐOKOVIĆ: Ne kajem se zbog svojih odluka

Novak Đoković je u razgovoru za američku medijsku kuću...

Parni valjak nastavlja dalje – poslušajte novu pjesmu “Moja glava, moja pravila” koju pjeva Igor Drvenkar

“Nastavljamo dalje” poručuju članovi Parnog valjka. Nakon nekoliko mjeseci...

Saradnja Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Addiko Bank Sarajevo

Danas je na Univerzitetu u Sarajevu – Ekonomskom fakultetu...

‘KLASIK’ PRVENSTVA: RED BULL CLIFF DIVING U SEPTEMBRU PONOVO NA STAROM MOSTU

Bit će to osmo gostovanje svjetske cliff diving elite...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo