Konjic: Promovisana knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ prof. Edima Šatora

Večeras je u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu promovisana knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ autora Edima Šatora, univerzitetskog profesora.

Organizator promocije je bila Ustanova Narodni univerzitet Konjic u saradnji sa Udruženjem logoraša Stolac, koje je u posljednjih pet godina objavilo tri knjige o logorima i patnjama kroz koju su prošli Bošnjaci Hercegovine.

Autor Edim Šator je rekao na promociji da je knjiga nastajala u protekle dvije i pol godine i da se u njoj govori o četiri logora: Grabovine, Gabela, Ljubuški i Silos.
Ja sam pokušao naučnom metodologijom da obradim sve logore, da sve ono o čemu pišem utvrdim na osnovu sudskih presuda, dokumenta, izjava svjedoka, dakle na činjenicama, tako da je ovo knjiga zbir činjenica i dokaznog materijala za UZP“ – rekao je prof. Šator.

Edim Šator

Recenzent knjige Amer Obradović je istaknuo da je knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ važna knjiga za kulturu sjećanja i nastavak borbe za istinu.
„Mi faktografijom pokušamo da donesemo našu stranu priče, svega što su logoraši pretrpjeli prije 29 godina u logorima i trebalo bi da bude sastavni dio naših obrazovnih sistema“ – izjavio je Obradović, koji je kao maloljetnik bio u logoru.

Promotor knjige Esad Bajić je rekao da je knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ treća u nizu Udruženja logoraša Stolac, nakon knjiga „Bili smo samo brojke“ i „Istina o Dretelju“, te da je kod ovakvih knjiga bitno kako ih čitati, a još bitnije kako reagovati kada se one pročitaju.

  Futsal klub Konjic: Novi šef stručnog štaba kluba je Mirko Čampara
Konjic: Promovisana knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ prof. Edima Šatora
Obradović i Bajić

Promocija je održana na dan kada je prije pet godina Haški sud osudio pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.
Prisutnima se obratio i Amer Đulić, predsjednik Udruženja logoraša Stolac.

Konjic: Promovisana knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ prof. Edima Šatora
Konjic: Promovisana knjiga „Hercegovački krugovi pakla“ prof. Edima Šatora

radiokonjic.ba

Foto: radiokonjic.ba/Vehid Šišić

29.11.2022.

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora Radio Konjic i radiokonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu radiokonjic.ba je  RTV Konjic dd,  i portal radiokonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije. Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj.link na portal radiokonjic.ba)

Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem:

[email protected]

[email protected]

+387 36 726 267

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

DOBRO vam hladno i razmjerno vedro nedjeljno jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je minus 4 stupnja, puše bura i hladnoća...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo