Konjic i Bandung, partnerstvo za budućnost

Konjic i Bandung, partnerstvo za budućnost

Ambasador Bosne i Hercegovine u Indoneziji Mehmed Halilović otvorio je novo poglavlje saradnje dvije zemlje. Radi se o skorom bratimljenju gradova Konjica i Bandunga. Saradnja ovih lokalnih zajednica bit će otvorena u brojnim oblastima, i obje sredine u tom smislu imaju šta za ponuditi.

– Grad Konjic koji nastoji razvijati saradnju sa gradovima širom svijeta na različitim poljima, aktivnosti na uspostavljanju saradnje sa indonežanskim Bandungom dočekuje sa nadom da će ona rezultirati razvojnim programima koji će omogućiti razmjenu iskustava, te uspostavu snažnijih poslovnih odnosa, ne samo Konjica i Bandunga, već Bosne i Hercegovine i Indonezije u širem smislu.

Otvaranje novih mogućnosti za širenje prijateljskih i partnerskih odnosa, jedan su od glavnih benefita ovakvih kontakata na nivou gradova i gradske uprave – rekao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Konjic i Bandung, partnerstvo za budućnost
Konjic i Bandung, partnerstvo za budućnost

Ćatić je istakao i da je očekivana saradnja dva grada planirana na polju privrede i turizma, te da će posebna pažnja biti posvećena saradnji u oblastima kulture i obrazovanja. Ćatić je naveo da je obradovan činjenicom da Bandung ima razvijenu prehrambenu i tekstilnu industriju, te i što slovi za jedan od najvažnijih centara visokog obrazovanja u Indoneziji.

Konjic i Bandung, partnerstvo za budućnost
Konjic i Bandung, partnerstvo za budućnost

Gradonačelnik Bandunga Yaho Mulyan povezivanje svog grada sa Konjicom nazvao je partnerstvom za budućnost.

– Nadamo se plodonosnoj saradnji i spremni smo uspostaviti veze u oblastima trgovine, turizma i obrazovanja. Mislim da imamo mnogo toga za ponuditi jedni drugima, a posebno kada je riječ o ekonomiji. Ekonomija Bandunga fokusirana je na turizam, kreativnu industriju, visokotehnološke i proizvodne industrije, obrazovne institucije, tehnologiju, maloprodajne usluge, finansijske usluge, farmaceutske kompanije i proizvodnju hrane. Znači jedan širok spektar u kojem može da se napravi kvalitetno povezivanje Bandunga i Konjica – istakao je Mulyan.

  Federalno ministarstvo finansija uputilo je naloge prema bankama za isplatu jednokratnih novčanih naknada nezaposlenim osobama u FBiH

Oba gradonačelnika posebno ističu veliki angažman ambasadora Mehmeda Halilovića, koji je zapravo bio pokretač svih aktivnosti povezivanja Konjica i Bandunga.

– Punim angažmanom na uspostavi i jačanju prijateljskih odnosa ambasador Mehmed Halilović, stvara preduslove za aktivniju i produktivniju saradnju Bosne i Hercegovine i Indonezije uopšte, a nastojanja da se značajni industrijski centri iz naše zemlje poput Konjica povežu sa gradovima u Indoneziji, kako bi se razvili ekonomski odnosi i unaprijedila trgovina, za svaku su pohvalu. Zahvaljujemo se i čestitamo ambasadoru Haliloviću na naporima koje ulaže kako bi ova saradnja uskoro polučila rezultate na obostrano zadovoljstvo i korist građana BiH i Indonezije, odnosno Konjica i Bandunga –  smatra gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

– Mislim da je ambasador Halilović prototip diplomate budućnosti. Njegov angažman na ovom projektu je ogroman. Njegov trud da dođemo na korak do potpisivanja konkretnih sporazuma o saradnji Bandunga i Konjica je nemjerljiv i zbog toga sam siguran da će ovaj projekat uspjeti – rekao je gradonačelnik Bandunga Yaho Mulyan.

Konjic i Bandung, partnerstvo za budućnost
Konjic i Bandung, partnerstvo za budućnost

– Diplomatija nije politika, a niti radna obaveza koja počinje u 08,00 i završava u 16,00 sati. Diplomatija je misija promocije države i njenih vrijednosti čemu moramo biti posvećeni 24 sata dnevno i 365 dana u godini. U svemu tome ono što radimo ne možemo nazivati velikim i malim projektima. Sve su to zapravo značajni projekti jer pomažu razvoju države, što je uostalom i osnovna karakteristika povezivanja Konjica i Bandunga. Nadam se da ćemo uskoro birti svjedocima konkretnih rezultata ovog bratimljenja – rekao je ambasador Bosne i Hercegovine u Indoneziji Mehmed Halilović.

  Posljednja radionica projekta “Mladi lideri” u petak 23. decembra

U narednih nekoliko mjeseci bratimljenje Konjica i Bandunga bit će i formalizirano sporazumom o saradnji, a prvi efekti ove diplomatske aktivnosti mogu se očekivati već sredinom naredne godine.

Glasno.ba/ radiokonjic.ba

23.12.2022

radiokonjic.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo