KABIRI O KUKASTOM KRIŽU U MOSTARU: Borba protiv antisemitizma daleko od kraja

Predsjednik Židovske općine Mostar Amir Gross Kabiri izjavio je u petak povodom jutrošnjeg incidenta u kojem je na pročelje ‘The Hub of Fine Arts’ sprejom ispisan kukasti križ, kako je to dokaz da je borba protiv antisemitizma i ksenofobije daleko od kraja.

“Rano danas, na pročelje The Hub of Fine Arts sprejom je ispisan kukasti križ. Ovaj čin, koji predstavlja, ni manje ni više nego zločin iz mržnje, dokaz je da usprkos pozitivnim koracima koji su napravljeni u posljednje vrijeme, borba protiv antisemitizma i ksenofobije je daleko od kraja”, poručio je Kabiri.

Pritom je istaknuo kako u Židovskoj općini Mostar vjeruju da pojedinci koji su počinili ovaj zločin ne predstavljaju građane Mostara niti narode Bosne i Hercegovine.

“Mi se ne damo pokolebati i nastavit ćemo punom snagom doprinositi zajednici u oblastima kulture, sporta, gospodarstva i obrazovanja”, naglasio je Kabiri.

Ured gradonačelnika Grada Mostara osudio je u petak vandalski čin na HUB galeriji i ispisivanje grafita neprimjerenog sadržaja.

“Osuđujemo sve pokušaje pojedinaca ili organiziranih skupina čije djelovanje dovodi do narušavanja javnog reda i mira, ali i pokušaja stavljanja Mostara u negativni kontekst te mogućeg pokušaja podizanja nacionalnih tenzija”, stoji u priopćenju Gradske uprave Mostara.

Od pripadnika MUP-a, navode dalje, “očekujemo da nakon što se napravi očevid u konačnici otkriju i kazne počinitelji”.

Također su uputili i poruku da se ovakve stvari neće tolerirati i ne trebaju se događati, a tko god ih činio i iz kojih pobuda, neće postići svoj cilj.

  I ove godine bogat program proslave Sv. Stjepana na Hardomilju

“Grad Mostar čini već i činit će u idućem razdoblju dodatne aktivnosti na prevenciji ovakvih događaja. U tu svrhu u proračunu su osigurana sredstva kako za održavanje tako i za nabavku sustava video nadzora na prostoru grada, a što će podići razinu sigurnosti i prevenirati ovakve vandalske ispade”, zaključuje se u priopćenju.

Djelatnici galerije “The Hub of Fine Arts” prefarbali su kukasti križ “svastika” koji je, za sada nepoznata osoba, nacrtala na tom objektu – potvrđeno je iz MUP-a HNŽ-a.

Inače, MUP HNŽ-a jutros je obaviješten da je na fasadi objekta galerije od strane nepoznate osobe nacrtan kukasti križ “svastika”.

“Djelatnici policije odmah su izašli na lice mjesta i utvrdili da je na istočnoj strani zgrade spomenute galerije autolakom bijele boje nacrtan kukasti križ dimenzija cca 100×150 cm”, izvijestili su.

Na lice mjesta su upućeni djelatnici OKP Mostar koji su izvršili očevid, obavili razgovor s očevidcima događaja, izuzeli zapise video nadzora s ovog i okolnih objekata te o svemu obavijestili nadležno županijsko Tužiteljstvo s kojim će se provoditi daljnje aktivnosti na otkrivanju počinitelja i motiva ovog čina.

KABIRI O KUKASTOM KRIŽU U MOSTARU: Borba protiv antisemitizma daleko od kraja Dnevni.ba.

dnevni.ba

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnovije vijesti

Možda Vas zanima

Dnevni horoskop za 30.11.2022.

Ovan Tempo kojim se stvari odvijaju danas će, najvjerovatnije, usporiti....

Održani preventivni stomatološki pregledi

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru organizirao je danas u...

DNEVNI HOROSKOP ZA 30. NOVEMBAR Vodolija ulazi u novi biznis, Jarčeve očekuje susret sa osobom iz drugog grada

OVAN Posao:     Današnji dan ćete potrošiti u razgovorima koji neće dati...

FUP upozorava: U BiH aktualna mrežna krađa identiteta

BiH se posljednjih godina bilježi veći broj korisnika interneta,...

Amela Borić: Magistra farmacije i specijalizantica farmaceutske tehnologije u Livnu osnovala vlastiti brend

Amela Borić, magistra farmacije, specijalizantica farmaceutske tehnologije osnivačica je...

Preporučeno vamaISTAKNUTO
Možda bi vam se svidjelo